Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mai mulţi producători de mere din Soroca sunt disperaţi că în acest an nu-şi pot vinde producţia din cauza preţurilor mici

Mai mulţi producători de mere din Soroca sunt disperaţi că în acest an nu-şi pot vinde producţia la un preţ rezonabil. Lipsa unei pieţe de desfacere le dă mari de cap. Unica soluţie rămân fabricile de prelucrare a fructelor, însă producătorii nu vor să-şi vândă marfa la un preţ prea mic.

Anatolie Moscalciuc din satul Niorcani este proprietarul unei livezi care se întinde pe o suprafaţă de 6 hectare. Agricultorul spune că are o recoltă bogată anul acesta, doar că nu-şi poate realiza producţia. În anii precedenţi se baza pe intermediari care veneau şi preluau fructele direct de pe câmp.

ANATOLIE MOSCALCIUC, producător agricol: „Dacă până acum veneau şi mai întrebau. O fost unul Ion care pe noi ne ajuta, lua mărul de aici, pe la Chişinău... El deja trebuia dat”

În satul Niorcani 75 la sută din locuitori sunt producători de mere ori de prune. Ei se plâng că în acest an sunt nevoiţi să-şi vândă producţia la un preţ de nimic la fabrica de conservare a fructelor. Pentru un kilogram de mere fabrica achită doar un leu şi 20 de bani, iar comercianţii nu vor să dea mai mult de trei lei. Asta în condiţiile în care anul trecut, tot ei, cumpărau un kilogram de mere de acelaşi soi cu 12 lei.

AUREL ISPIRĂ, producător agricol: „Am fost la Chişinău cu prună de văndut. Am stat 24 de ore, nu am avut cui să le dau... le-am dat cu 2 şi 80”

VASILE MOSCALCIUC, producător agricol: „Mărul e bun frumos, dar dacă nu e cui de dat... nimeni nu vrea să-l ia. Dacă nu o să le ia, ce să facem cu ele. O să rămână pe pom, o să se strice”

Tatiana Bodiu a revenit de peste hotare pentru a-şi lansa propria afacere. Acum, femeia strânge din umeri şi spune că nu ştie cum să îşi vândă producţia. Producătorul cere ajutor autorităţilor.  

TATIANA BODIU, producător agricol: „Uitaţi-vă ce roada sta pe pomi. Investitia e uriasa... unde sa le realizam, noi nu avem canale.”


Producătorii agricoli spun că în acest an nu mai au speranţe să-şi recupereze nici măcar o mică parte din investiţii şi riscă să intre în mare criză.

 AUREL ISPIRĂ, producător agricol: „Eu am la 5 hectare aproape 100.000 de mii sa intorc... un tractor ca să-l închiriezi costa 500 de lei”

De cealaltă parte, conducerea Ministerului Agriculturii îi îndeamnă pe oameni să-şi schimbe viziunea asupra afacerilor şi să se adapteze procesului continuu de moderinzare a pieţei.

VASILE ŞARBAN, secretar de stat, Ministerul Agriculturii: „Noi de mult timp promovam ideea si informam producatorul agricol ca piata se schimba. Nu trebuie sa vina cineva cu camioanele in livada, totul se face centralizat, nu mai merge productia din livada la export. Noi o sa examinam situatia respectiva daca vom avea cerere din partea lor... si in colaborare cu ei, speram cumva sa-i ajutam.”

Livezile de mere din Republica Moldova ocupă o suprafaţă de aproximativ 56 de mii de hectare. Din recolta estimată în acest an, jumătate va fi livrată către companiile de procesare.
Similare
RECOMANDĂRI