Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mâine, în Republica Moldova este Paştele Blajinilor. Conform tradiţiei, credincioşii ortodocşi au fost azi în număr mare la cimitire

Mâine în Republica Moldova este Paştele Blajinilor. Conform tradiţiei, credincioşii ortodocşi au fost azi în număr mare la cimitire pentru a face curăţenie la morminte. S-au împărţit chiar şi pomene de către cei ce vor să plece din localitate pentru a-i pomeni mâine pe alţi răposaţii.

La Chişinău, a fost agitaţie mare chiar de la poarta Cimitirului Sfântul Lazăr. Oamenii se înghesuiau să cumpăre flori şi lumânări. Unii recunosc că vin de mai multe ori pe an să facă curăţenie la mormânte dar o fac în mod special şi înainte de Paştele Blajinilor. Astfel se simt mai aproape de cei cu care au impărţit cândva şi durerea şi bucuria.

Nu doar rudele sunt pomenite. Un bărbat a venit să cureţe mormântul prietenului său din copilărie.

Ala Patraşcu a fost la cimitir să-şi pomenească încă de azi sora şi rudele. Mâine va merge să aprindă o lumânare la mormântul altor răposaţi.

„Astăzi suntem aici la sora să o pomenim, copiii nu au putut veni de peste hotare şi sunt eu.Să nu-i uităm pentru că au fost pentru noi dragi şi scumpi, am fost sora cea mai mică, ea pe mine m-a crescut”.

Majoritatea mormintelor sunt îngrijite, dar, din păcate, sunt şi foarte multe lăsate în paragină, semn că, de ani buni, nimeni nu s-a îngrijit de ele. Şi dacă în cimitir se dă de pomană, nu aveau cum să lipsească şi cerşetorii, care au sperat că vor obţine ceva în avanpremieră de Paştele Blajinilor.

Vă reamintim că mâine şi luni, accesul automobilelor pe teritoriul Cimitirului "Sfântul Lazăr" din strada Doina este sistat. Excepţie făce doar transportul public.

Paştele Blajinilor este pentru credincioşii din Republica Moldova cea mai însemnată zi în care se pomenesc cei decedaţi. Creştinii ortodocşi celebrează timp de două zile, duminică şi luni, pentru a avea timp să ajungă în mai multe cimitire aflate în diferite localităţi.
 
Similare
RECOMANDĂRI