Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Majoritatea avocaţilor din Republica Moldova se află în grevă şi timp de 4 zile nu participă la şedinţele de judecată

Ei protestează faţă de un amendament propus la Legea Avocaturii care-i i-ar putea lipsi de imunitate. Între timp, preşedintele comisiei juridice a Parlamentului, care e şi autorul amendamentului, a propus o soluţie de compromis, însă Uniunea Avocaţilor a respins-o.

După o grevă japoneză de două zile, ieri, Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova a emis un comunicat, potrivit căruia „în cazul în care Parlamentul nu va admite adresarea Uniunii Avocaţilor se declară grevă generală pentru perioada 20 – 24 ianuarie 2022, cu sistarea totală a activităţii de avocat, inclusiv a activităţii avocaţilor din cadrul sistemului asistenţei juridice garantate de stat." 

Avocaţii şi-au început ziua prin a-şi amâna şedinţele programate mai devreme. La Curtea de Apel Chişinău, de exemplu, au fost contramandate aproape toate şedinţele.

OCTEABRINA POPA, PURTĂTOR DE CUVÂNT, CURTEA DE APEL CHIŞINĂU: „Şedinţele de judecată, fixate pentru data de 20 ianuarie, 2022, au fost amânate, în mare parte la dosare fiind anexate cererea avocaţilor privind amânarea şedinţelor respective. Toate şedinţele sunt fixate pentru alte dăţi, cu citarea ulterioară a participanţilor la proces."

GHEORGHE LUNGU, corespondent TVR MOLDOVA: „Holurile judecătoriilor din ţară sunt astăzi aproape pustii. Apărătorii, solidari cu breasla lor, au decis să protesteze, în legătură cu amendamentul ce i-ar putea lăsa fără imunitate. În rezultat, avocaţii nu s-au prezentat astăzi la procese iar şedinţele au fost anulate."

Autorul amendamentului, deputatul PAS, Olesea Stamate susţine că a propus o soluţie de compromis, care nu a fost însă agreată de forul Uniunii Avocaţilor.

OLESEA STAMATE, deputat PAS:  „În articolul 52, al. 2, să fie introduse excepţiile infracţiunile de corupţie, şi anume infracţiunile de la 324 la 326, Cod Penal- corupere activă, pasivă, trafic de influenţă. Pentru aceste infracţiuni şi cazuri de flagrant, să nu fie necesar acordul Uniunii Avocaţilor."

Anterior, Olesea Stamate a precizat că anularea acestei garanţii pentru apărători va duce la stoparea abuzurilor din partea lor. Nemulţumirile avocaţilor din Republica Moldova au apărut după propunerea de a modifica legea în aşa fel ca aceştia să poată fi cercetaţi penal fără acordul Uniunii Avocaţilor. Instituţia a cerut Parlamentului retragerea amendamentului pentru că adoptarea lui ar permite intimidarea şi hărţuirea avocaţilor. Legea privind acordarea imunităţii avocaţilor a fost adoptată de fostul Parlament în vara anului trecut la propunerea deputatului Partidului Şor, Marina Tauber. Directorul adjunct al CNA, Vadim Cojocaru a precizat că până în ziua votării, amendamentul nu a avut expertiza şi avizul CNA.
Similare
RECOMANDĂRI