Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maraton al tradiţiilor şi folclorului cu participarea a zeci de profesori

Tradiţia covorului şi a ştergarului basarabean, care are rădăcini adânci în cultura noastră, se perpetuează datorită dascălilor care nu contenesc să cultive frumosul în generaţiile următoare. Centrul Republican pentru Copii şi Tineret "Artico" a dat start, online, unui maraton al folclorului şi tradiţiilor populare. La această acţiune participă zeci de profesori dornici de a-şi pune în aplicare creativitatea şi dragostea pentru meşteşugărit, astfel încât elevii lor să poată învăţa noi tehnici de confecţionare a ştergarelor şi covoarelor.

Maratonul "Folclor şi Tradiţii Populare" a adunat 62 de profesori din 32 de raioane ale Republicii Moldova.

„Au avut ca sarcină să realizeze un covor şi un prosop şi un covor moldovenesc după o tehnologie pe care am dictat-o noi. Scopul nostru a fost nu doar să promovăm tradiţiile culturale prin intermediul acetsui maraton, dar şi să dezvoltăm abilităţile şi competenţele profesorilor în utilizarea noilor tehnici de lucru, care, ulterior, le pot aplica cu copiii”, a declarat ANA BEZERĂU, metodist principal, "Artico".

După ce au fost instruiţi online despre tehnica de lucru, au avut la dispoziţie şapte zile pentru a confecţiona, acasă, un ştergar şi două săptămâni pentru un covor.

Utilizând ustensile şi materiale accesibile, profesorii şi-au demonstrat dibăcia în a crea lucrări artistice unice, pline de simbolism.

Ştergarul şi covorul, alături de alte elemente tradiţionale basarabene, trebuie să fie aranjate în cadrul unei compoziţii numite "Casa Mare". Participantul cu cea mai inspirată lucrare va fi premiat.

„Din cei 62 de participanţi înregistraţi initial, la moment avem doar 38, spuneam să suntem pe ultima sută de metri în recepţionarea lucrărilor finale. Ulterior aceşti finalişti vor fi jurizaţi, centrul a stabilit componenţa juriului, care va analiza lucrările din poze, deci compoziţia finală este "Casa Mare"”, a spus ANA BEZERĂU, metodist principal, "Artico".

La finalul concursului urmează a fi realizat un album online cu toate creaţiile. Maratonul se află la cea de-a doua ediţie.
Similare
RECOMANDĂRI