Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maşini multe, drumuri puţine. În Republica Moldova sunt înmatriculate 700 de mii de autoturisme

În Republica Moldova sunt inmatriculate 700 de mii de autoturisme. Datele oficiale arată că şi într-un an de criză, basarabenii au cumpărat multe autoturisme. Dealerii auto spun că nu este o creştere a bunăstării, ci maşina a devenit o necesitate. Experţii sustin că numărul de maşini din Republica Moldova este sub norma europeană.

Potrivit datelor oficiale, numărul de maşini importate în Republica Moldova creşte exponenţial de la an, la an. Până în luna august a acestui an, în Republica Moldova existau înmatriculate în jur de 700 de mii de autoturisme. Aceleaşi date mai arată că în fiecare lună, în ţară sunt aduse în jur de 3000 de  maşini.

Dealerii auto susţin că basarabenii nu o duc neapărat mai bine. Autoturismul nu mai este privit ca un bun de lux, ci ca o necesitate. În ultimii ani, chiar se observă şi tendinţa de cumpărare a unei a doua maşini pentru o familie.

VADIM CEBANU, dealer auto: „Se importă, eu le-aş diviza în trei categorii- uşor accidentate, se importă automobile şi la mâna a doua neaccidentate, se importă şi automobile noi. Procentual- 50% automobile accidentate, 30% la mâna a adoua neaccidentate şi deja 20% automobile noi.”

Inevitabil, numărul mare de maşini duce la o sporire a traficului. Potrivit experţilor, în timp ce numărul de automobile s-a dublat în mai puţin de 15 ani, lungimea drumurilor şi a străzilor a rămas practic la fel.

În consecinţă, numărul de automobile la un km de drum a crescut de 24 de ori în ultimii 50 de ani - de la 3 automobile la un km de drum în 1970, la peste 73 de automobile în 2020.

VECESLAV IONIŢĂ, expert economic: „În toată lumea, numărul de maşini este de două ori mai mare decât la noi, după numărul de locuitori, însă densitatea drumurilor este mare. Ori noi cumpărăm maşini fără a face drumuri. Primul lucru care trebuie făcut este ca în regim de urgenţă să fie modificată legislaţia ca cel puţin 10 la sută din accizele pe care oamenii le plătesc la procurarea de combustibil să meargă la drumurile din municipiul Chişinău. Noi nu avem multe maşini, avem puţine drumuri.”

În Chişinău, este concentrat 40 la sută din tot traficul Republicii Moldova. Primăria sustine că Ministerul de Interne este vinovat de ambutaiajele din oras. Potrivit statisticii, dacă în 2006, în Republica Moldova erau înmatriculate 319 mii de maşini, în 2018, erau deja peste 600 de mii de autoturisme. Acum, numărul total de unităţi de transport depăşeşte un milion.

Număr de maşini înmatriculate
Anul                   Mii autoturisme

2006                            319
2018                            601
2021                            702
Similare
RECOMANDĂRI