Medic român, care a fost în misiune la Chişinău: „A fost groaznic să văd spitale întregi goale pentru că medicii erau infectaţi cu Covid-19”
Sursa foto:republica.ro Vizualizari:

Medic român, care a fost în misiune la Chişinău: „A fost groaznic să văd spitale întregi goale pentru că medicii erau infectaţi cu Covid-19”

„A fost groaznic să văd spitale întregi goale pentru că medicii erau infectaţi cu Covid-19”.Este mărturia unui tânăr medic ieşean, specialist în Terapie Intensivă la Spitalul „Sfântul Spiridon”, care a participat 15 zile la misiunea umanitară din Republica Moldova. Georgiana Matei a lucrat la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău, cel mai mare centru de politraumă, care a devenit spital COVID.

Medicul a povestit într-un interviu pentru republica.ro că cel mai greu moment a fost atunci când a intrat la Terapie Intensivă şi şi-a văzut peste 45 de colegi aflaţi în stare foarte gravă. 

„Ce am trăit acolo a lăsat răni adânci în sufletul meu. M-a convins. Este ca un război mondial cu un inamic nevăzut. Au fost momente grele să îmi văd colegii în suferinţă. Să văd spitale întregi goale, pentru că medicii infectaţi erau transportaţi la Chişinău din spitalele raionale. Spitalele raionale au rămas goale, iar pe pacienţi nu avea cine să îi trateze, să îi examineze. Erau în jur de 46 de pacienţi la Terapie Intensivă unde am lucrat noi, cei din Iaşi. Cei mai mulţi erau cadre medicale. Mai erau şi pacienţi de la accidente rutiere sau boli pulmonare care aveau şi COVID-19. În 15 zile nu am reuşit să avem un procent mare de vindecaţi. I-am lăsat în tratament, dar cu o evoluţie bună. Patru pacienţi am pierdut, dar aveau şi alte boli - neoplasme, leucemie”. 

Cum de s-a ajuns la acest număr mare de infectări în rândul personalului medical din Republica Moldova? Ce v-au povestit colegii din Chişinău?

„Singura explicaţie pe care am primit-o a fost că nu erau pregătiţi. Nu prea au beneficiat de materiale de protecţie la începutul pandemiei când a fost infecţia în masă a personalului medical din Republica Moldova. La început aveau foarte puţine. Nu aveau combinezoane. Nu aveau echipamente maxime, ci doar ce era pe stoc. Ceea ce a făcut diferenţa. Mai târziu au văzut că, primind materiale de protecţie, a scăzut numărul celor infectaţi”
 

Ce au învăţat de la dumneavoastră?

„Pe partea medicală erau pregătiţi, aveau circuite de Terapie Intensivă. Ştiau care e procedura. Era un protocol dintr-un spital din Grenoble. Nu ne-am dus să-i luminăm, să-i învăţăm, ci să îi ajutăm. Să dăm o mână de ajutor. Nu au cadre medicale. Pe Terapie Intensivă erau aceleaşi protocoale, acelaşi tratament antiviral. Noi am crezut că vom lucra la UPU ca aici, asta e specialitatea noastră. Noi eram urgentişti şi ni s-a solicitat ajutorul pe Terapie Intensivă. Erau două etaje cu 46 pacienţi la Terapie Intensivă şi cu doi medici pe etaj, au avut nevoie de ajutor acolo.”

Ce le spuneţi celor care cred ca SARS-CoV-2 e un fake news?

„Aş dori ca aceşti oameni care nu cred în coronavirus să vină măcar o singură dată la Terapie Intensivă. Să vadă suferinţa oamenilor de toate felurile. Cu studii, fără studii, obişnuiţi, sănătoşi, sportivi, cu boli. Tot felul de oameni. Să vină pe Terapie Intesivă şi să vadă cum atacă virusul. O pneumonie foarte severă la unele persoane, nu ştim cauza. Nu ştim de ce omoară pe unii şi pe alţii, nu.”

Similare
RECOMANDĂRI