Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Medicii din Republica Moldova, pregătiţi de specialişti din străinătate

Peste 80 de medici radiologi din Republica Moldova participă, în această săptămână, la un atelier de instruire internaţională privind noile descoperiri in domeniu. Mai mulţi specialişti din Estonia, Lituania şi Rusia le vor împărtăşi din propria experienţă dar şi din experienţa instituţiilor medicale ale ţărilor din care provin.

Specialiştii din străinătate vor prezenta module ce se referă la bazele radiologice, principiile de securitate, cerinţele privind radioprotecţia în timpul expunerii medicale. Totodată, vor vorbi despre principiile terapiei nucleare, metodele de diagnosticare dar şi utilizarea optimă a echipamentului pentru medicina nucleară.
 
„Această instruire este foarte importantă din punct de vedere de a perfecţiona competenţele, de a evalua pe cât de corecţi suntem noi la capitolul de asigurarea securităţii radiologice, fiidcă în medicină este foarte important  ca toate serviciile care se prestează la nivel de diagnostică, la nivel curativ, la nivel de medicină intervenţională, să fie nu doar cu scopul de a ajuta bolnavul medical, dar şi a-i asigura o siguranţă”, spuen Larisa Catrinci, directoarea Institutului Oncologic.
 
Specialiştii din Republica Moldova vor învăţa cum să utilizeze corect şi sigur noile aparate medicale.
 
„Tehnicile de radioterapie, radiodiagnostică, de medicină nucleară se dezvoltă foarte repede, noi, însă, trebuie să urmărim aceste tehnologii, pentru că altfel rămânem în urmă. Primind pe diferite proiecte sau procurând tehnici noi, nimeni n-o să ne presteze aceste tehnologii, această aparatură, înainte de a fi siguri că noi o vom putea mânui la un nivel profesionist foarte înalt”, menţionează Ion Apostol, director la Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice.
 
Prin modulele prezentate de experţii internaţionali, medicii din Republica Moldova vor deprinde noi practici de lucru şi îşi vor îmbunătaţi măsurile de radioprotecţie medicală, conform standardelor internaţionale.
 
Dmitrii Şutov, fizician în cadrul Departamentului Medicină Nucleară din Spitalul Universitar din Tartu, Estonia, spune că „atelierul este foarte important pentru medicii din acest domeniu, pentru că standardele internaţionale se actualizează de fiecare dată şi pentru a corespunde acestor standarde, trebuie facute astfel de cursuri, unde noi oferim informaţii noi”.
 
Atelierul internaţional de lucru are loc la Institutul Oncologic din Chişinău şi se desfăşoară în contextul Lunii Internaţionale de Luptă împotriva Cancerului de Sân.
Similare
RECOMANDĂRI