Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Membrii Coralei „Gavriil Musicescu'' - cei care reuşesc, prin cântările liturgice sau laice, să deschidă inimile celor care îi ascultă

Campania TVR MOLDOVA – cu tema - Adevărul despre Mitropolia Basarabiei - trei decenii de la reactivare, - vă prezintă astăzi istoria Coralei ''Gavriil Musicescu''. Deşi este un grup coral format relativ recent, membrii acestuia reuşesc, prin cântările liturgice sau laice, să deschidă inimile celor care îi ascultă. Pe lângă activitatea din Biserică, corul Mitropoliei Basarabiei participă şi organizează acţiuni filantropice.

Corul Mitropoliei Basarabiei s-a creat în 2018 iar numele nu a fost ales întâmplător. Este dat în cinstea lui Gavriil Musicescu, o mare personalitate artistică a românilor, cunoscut ca muzicolog, compozitor şi dirijor. Tot el a fost multă vreme dirijorul celebrului cor al Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

S-a pornit la drum cu cinci membri. Încet-încet, Corala Mitropoliei s-a extins şi numără acum 12 profesionişti. La bagheta corului se află profesorul Anton Dumbravă, cel care a reuşit să sudeze grupul şi a reuşit cu mult zel şi dăruire, să slefuiacă cele 12 talente care i-au fost încredinţate.

ANTON DUMBRAVĂ, dirijor, Corala Mitropoliei Basarabiei ''G. Musicescu'': „Este o activitate frumoasă, intensă, plină de roade, dar nu uităm că suntem o corală omogenă de bărbaţi, iar munca cu bărbaţii este o muncă specifică. Nu pot să zic că este o armată, dar la noi disciplina este pe primul plan. Nu avem disciplină, nu mergem mai departe. Plecând de la disciplină, le putem face pe celelalte.”

De departe, cele mai solicitante sunt repetiţiile. Munca e grea dar numai aşa se retuşează cele mai fine detalii de armonizare muzicală.

ANTON DUMBRAVĂ, dirijor, Corala Mitropoliei Basarabiei ''G. Musicescu'': „Mereu suntem în teritoriu, mereu suntem alături de Înaltpreasfinţitul Petru, avem o activitate misionară destul de rodnică şi largă, pentru că plecând în parohii încercăm să abordăm nu doar cântarea bisericească, dar şi cea laică. Astfel, motivând preoţii, preotesele de acolo să înfiinţeze mici coruri.”

Şi nu e totul doar despre tehnică. Mai presus de ea, stă trăirea fiecărui cuvânt care se cântă.

ANTON DUMBRAVĂ, dirijor, Corala Mitropoliei Basarabiei ''G. Musicescu'': „Studiind dirijat coral la Academia de Arte, acest gen de muzică mereu se îmbină cu muzica duhovnicească. Ori ea nu-şi are rostul fără Dumnezeu. Cuvântul Dumnezeu îl întâlnim în orice creaţie a noastră. Ne străduim nu doar să interpretăm muzica corală bisericească, dar şi să o trăim, să transmitem nişte emoţii. Ne dorim să închegăm unitatea gândului în muzica românească, transmiţând şi românismul autentic.”

Iar spiritul românesc autentic este transmis inclusiv prin intermediul cântecelor laice patriotice.

Constantin Friptuleac este solistul tenor al coralei. Are studii în teologie, iar acum este student şi la conservator. Mărturiseşte că, pentru el, este o adevărată binecuvântare ca prin cântările bisericeşti să-i ajute pe oameni să-şi înalţe sufletul spre Dumnezeu.

CONSTANTIN FRIPTULEAC, solist tenor, Corul Mitropoliei Basarabiei ''G. Musicescu'': „Sufletul vorbeşte atunci. Nu noi şi nu... doar sufletul. De mic copil frecventam biserica şi cred că de acolo mi s-a insuflat această cântare. Este ceva extraordinar de frumos. Sunt toţi extraordinari, talentaţi, buni, cu experienţă, profesori. Este o minune să stai lângă acest cor şi să activezi.”

Iar talentul sporeşte dacă este împărtăşit şi cu aproapele, crede tenorul corului Gavriil Musicescu.

CONSTANTIN FRIPTULEAC, solist tenor, Corul Mitropoliei Basarabiei ''G. Musicescu'': „În fiecare dintre noi Dumnezeu pune harisme pe care trebuie să le dezvoltăm şi-i mulţumim lui Dumnezeu pentru acest fapt. Şi trebuie să împărtăşim şi cu alţii.”

Cei 12 membri ai corului provin din diverse arii muzicale. Nu a fost uşor ca grupul să se închege, devinind acum un tot unitar. Ruslan Bardier are 43 de ani şi este considerat decanul corului. Majoritatea colegilor lui sunt încă studenţi sau proaspeţi absolvenţi. El este profesor la Colegiul de muzică Ştefan Neaga, din Chişinău, dar şi interpret de muzică populară. Totuşi, muzica liturgică o ţine mereu aproape de suflet.

RUSLAN BARDIER, membru, Corala Mitropoliei Basarabiei G. Musicescu: „Este diferit, pentru că aici aducem cântare şi laudă lui Dumnezeu. Este o corală alcătuită din tineri însetaţi de muzica religioasă, însetaţi de Dumnezeu. Cred că este o raritate în zilele noastre să vezi aşa tineri care iubesc frumosul, iubesc lucrurile frumoase.”

Pentru că bucuria cea autentică se traieşte doar în comuniune, Corala Mitropoliei Basarabiei ''Gavriil Musicescu'' transformă fiecare evoluţie într-un moment artistic de o mare frumuseţe şi profunzime.

arhidiacon CONSTANTIN OLARIU, consilier mitropolitan: „Prin cântul lor, nu doar bucură auzul celor care îi ascultă, dar se şi roagă, pentru că cântarea bisericească este o rugăciune care înmoaie inimile credincioşilor şi îi transpune la rândul lor într-o atmosferă dumnezeiască.”

ÎPS PETRU, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor: „Îmi pare bine că această Corală a noastră aduce bucurie credincioşilor, unde suntem invitaţi prin parohii. Lumea se bucură de aceste evenimente frumoase cum sunt slujbele, dacă mai ai şi diaconi cu auz muzical. Dacă nu ai diaconi fără auz muzical atunci merge ca şi căruţa fără roată.”

Misiunea coralei Mitropoliei Basarabiei a fost bine definită încă de la începuturi.

arhidiacon CONSTANTIN OLARIU, consilier mitropolitan: „În primul rând misiunea coralei Mitropoliei Basarabiei este una liturgică, sacramentală. Corala îl însoţeşte pe Înaltpreasfinţitul Mitropolit la toate slujbele din teritoriu, dar şi la toate evenimentele din viaţa bisericii. În acest scop, ea împărtăşeşte pe tot cuprinsul Mitropoliei Basarabiei, îndemnul psalmistului David – Toată suflarea să laude pe Domnul.”

Chiar dacă a fost înfiinţată de doar patru ani, Corala Mitropoliei Basarabiei a reuşit să participe la multe festivaluri. Nu a rata nici ediţia din octombrie 2021 a Festivalului Internaţional ''A ruginit Frunza din vii''.

Profesionalismul şi talentul coralei a fost răsplătit cu medalia de aur. Corala a fost premiată şi de către ambasadorul României în Republica Moldova, Excelenţa Sa, Daniel Ioniţă, la Concertul de Colinde  - Magii de la Răsărit, desfăşurat la Chişinău, în decembrie 2021.

Corala Gavriil Musicescu este implicată şi în evenimente care au scopuri filantropice. Aşa a fost şi concertul caritabil de colinde, desfăşurat la Soroca, din perioada Crăciunului 2021.

Iar lucrurile frumoase nu se opresc aici.

arhidiacon CONSTANTIN OLARIU, consilier mitropolitan: „Pe viitor, Corala Mitropoliei Basarabiei are în plan înfiinţarea unei şcoli duminicale pentru copiii şi tinerii dornici sa aprofundeze muzica şi arta muzicală, dar şi pentru a dezvolta dragostea cântării înălţate către Dumnezeu.”

Mitropolia Basarabiei este un cult autonom de rit vechi, subordonat canonic Patriarhiei Române.
Similare
RECOMANDĂRI