Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

METAMORFOZE. Astăzi o redescoperim pe Angela Stafii, antropolog, doctor în filozofie, consilier în relaţii

Astăzi, la Metamorfoze, o redescoperim pe Angela Stafii, antropolog, doctor în filozofie, consilier în relaţii. Deşi viaţa a pus-o la grele încercări, a reuşit să-şi schimbe destinul, iar acum îi ajută pe alţii să-şi trateze rănile sufleteşti prin intermediul medicinii energetice. Despre divorţul traumatizant, despre dragoste dar şi temerile pe care le are, aflăm din interviul ce urmează.

Reporter TVR: - Eu v-am cunoscut pe când eram studentă la Jurnalism, eraţi o profesoară foarte interesantă, va admiram foarte mult.  Pe atunci va cunoşteam ca Angela Spinei, acum sunteţi Stafii, vreau să-mi spuneţi cum a fost revenirea la numele de iniţiat, cât de mult v-a afectat divorţul?

ANGELA STAFII  consilier în relaţii, doctor în filozofie
-Eram pe atunci căsătorită şi era numele de familie a soţului meu.

-Cum a fost trecerea înapoi la numele de fată.  -Pentru că aţi trecut printr-un divorţ. -Divorţul a fost dificil. -Trecerea la numele de fată a fost uşor, eu am avut senzaţia că am revenit acasă. Mergeam pe drum şi dădeam flori la toată lumea.

- Cum a fost trecerea prin divorţ? -Traumatizant, dureros, eu am trăit o căsnicie, spre sfârşit plină de abuz psihic şi la un moment dat fizic, dar mai puţin.
Mi-a trevuit mult timp ca să am puterea să ies dintr-o relaţie abuzivă. Şi după 10 ani de trai împreună am decis sau nu ştiu cine a decis pentru mine că numai e posibil şi am plecat. A durat cam 2 ani de zile povestea de divorţ, cu hârţuiri cu multe, multe istorii.  

- Nu v-aţi mai căsătorit? De ce? Nu aţi  mai găsit omul potrivit sau v-aţi dezamăgit în bărbaţi?

- Am fost în relaţii,  sunt în relaţii, dar eu am decis pentru mine că acea ştampilă nu va mai fi pusă în viaţa asta.

- Da cum ne îndrăgostim şi  cum se întâmplă ca la unele persoane îndrăgim şi defectele, iar la unii respingem chiar şi perfecţiunea?

- Asta se întâmplă când există dragoste autentică noi îl acceptăm pe om aşa cum este, acolo nu există răbdare, există pur şi simplu acceptare a celuilalt, iar dragostea autentică noi o trăim de maxim 2, 3 ori în viaţă. Tot ce numim noi dragoste este un fel de canibalism , când vrei ca omul să îţi aparţină şi aici apar defpat problemele în relaţie, când noi ne dorim ca celălalt să fie al nostru cu totul. Cu tot cu acte, cu atenţie, valori,  cu viaţa lui şi pierdem, pentru că obiligatori în acest caz omul la un moment dat se trezeşte.

- Dumneavoastră credeţi în suflete pereche?

- Eu cred că ăsta e un mit pentru ca să justificăm de nu putema să creem o relaţie cu un om. Eu am lucrat cu oameni care ziceam că asta este omul meu şi  nu erau capabili să treacă pentru un doliu al pierderii, al despărţirii  şi invers, am 48 de anim dar tot aştept omul meu, când omul lui sau al ei a trecut pe alături de foarte multe ori şi nu l-am observat.  Există compatibilitate psihică, asta e adevărat, compatibilitate de valori. Dacă tu cauţi un suflet integru înseamnă că tu nu eşti integru, tu când întâlneşti pe cineva la fel de integru ca mine, eu pot să construiesc relaţia de vis.

- După ce ati plecat de la universitate, aţi reinviat ca pasarea Pheonix, v-ati reinventat ,  sunteţi consilier în dezvoltare personală, psiholog, v-ati apucat şi de televiziune. Aţi făcut  toate astia pentru ca astfel v-ati putut trata şi propriile răni?

- Eu tot timpul spun că drumul m-a ales pe mine. Pur şi simplu eu am mers nu m-am oprit. Şi chiar aseara am vorbit cu cineva că este nevoie de curaj că să te reinventezi. Nu e adevărat, poţi să aşteptiţi un secol curajul ăsta, e  importam să mergi, să îţi vezi de cale. Eu tot timpul o pomnesc de bine pe Angela Braşoveanu, care a vneit şi o spus hai la Punkt şi eu am zis cum să las eu universitatea, post doctoratul era aproape gata, titluri, şi ea  a spus, hai la Punct şi eu am mers. Şi după aceea eu nu m-am reinventat, eu m-am descoperit. Ăsta a fost primul val la care am lucrat, după care a fost moartea tatălui meu în 2013, care efectiv m-a pus pe cale. A fost momentul hotărâtor care m-a făcut să cred că  există suflet, a fost momentul plecării lui şi am fost binecuvântată să pot să îi fiu alături  când şi-a dat ultima suflare, am văzut ce înseamnă asta.                                                                         Este un profesor american Lou Marinoff şi el zice că consilierea filozofică poate să te ajute mai mult decât cea psihologică.-Fiecare trage la turta lui, poate să te ajute acel om în care ai încredere ca profesionist, şi care le dai voie să te ajute, şi sunt oameni care 20 de ani şi stau pe psihanaliză şi lor le place şi ei schimbă încet în ritmul lor

-Tot el zice ca nu trebuie sa trăim cu rănile din copilărie, dar sa trăim în prezent, pentru ca trecutul numai poate fi schimat, dar viitorul, da.

-Depinde ce faci, dacă noi stăm 10 ani pe terapie, 2, 3 ani şi tratezi răni atunci rişti să devii dependent şi de trecut mai mult decât de obicei. Dar există răni mari de abuz, inclusiv abuz sexual, abuz psihic, răni, abandon, pierderi de părinţi, bulingul, trebuiesc vindecate şi dacă nu sunt vinedacte ele sunt nişte corzi care se ţin de tine. Lou Marinoff  are dreptate că nu trebuie mult să ne axăm pe asta, să ne ataşăm pe ele şi mai mult.

-A ţi spus într-un interviu că: "Dacă nu suntem pregătiţi pentru schimbare,  în viaţa noastră vine o criză". Cum se întâmplă mai exact lucru ăsta?

- Uite aşa, odată la 7 ani se întâmplă lucrul ăsta, asta se numesc cicluri ale vieţii şi psihilogii vorbesc despre asta nu doar filozofii.
Atunci când tu eşti pregătit pentu o schimbare, dar nu îndrăzneşti, te va ajuta natura, apar evenimente, oameni, sincronicitate, oameni care te rănesc şi te ajută ieşi din acea zonă de confort, dacă tu nu îndrăzneşti.

- Dar unii oameni stau toată viaţa în zona de confort, acelaşi job de 20 de ani.-Dar treaba lor.-Şi e ok aşa?-Poţi să fii fericit aşa cum eşti fericit, tre să le dăm pace oamenilor să fie ei înşişi. Când tu le propui să vadă lumea prin ochelarii tăi asta înseamnă cu tu oleacă nu ştii cum trebuie să trăieşti. Sunt oameni care sunt foarte bine acolo unde sunt, neschimbând nimic niciodată, suferă, dar sunt ataşaţi, şi sunt oameni care caut schimbări mereu tot în fugă de ei înşişi.

- Dumneavoastră practicaţi medicina energetică cum e apoate să trateze rănile trupeşti chiar şi cele sufleteşti şi dacă aţi trecut prin propria experienţă prin asta şi aţi văzut că ele funcţionează.

- Eu nu că am văzut că funcţionează eu ştiu că funcţionează pentru că noi nu suntem doar zona asta vizibilă. Şi asta e foarte simplu noi suntem creaţi din ioni, protoni, electroni, energie dacă vrem şi conectă, sistemul întreg noi conectam, fie prin medicina alopată, e vorba de medicamente, când faci un cancer nu umbli  cu tot felul de chestii mă duc în primul rând la medic, după se vindecă emoţiile şi se vindecă partea asta energetică.

- Dumneavoastră aţi spus chiar că v-a ajutat să trataţi o boală mai gravă, şi aţi tratat-o?

- Da, dar întotdeauna trebuie să te obişnuieşti cu asta, chiat dacă e medicină energetică.

- Pot să vă întrev de ce aţi suferit?-

- După ce s-a îmbolnăvit taicamio eu m-am îmbolnăvit foarte urât. Nu o să zic diagnosticul, dar medicii mi-au zis că dacă nu fac operaţie, tu în 4 luni te-ai dus. 8 ani.-Înseamnă că funcţionează. Funcţioneauză, dar înainte de asta tre să faci o analiză, medicamente.

- Pe  facebook, aveţi o pagina  unde postaţi diverse sfaturi,  parca sunt niste  profeţii. Le citiţi în biblie, pentru că am observat că rugăciunea e o parte complexă a mediţaţiile la dumneavoastră,  cum ajungeti la ele?

- Sunt 2 linii eu citesc cărţile sfinţilor, aşa m-a învăţat Baştovoi.-Savatie Baştovoi. -Da, penru că datorită lui am ajuns în această zonă a creştinităţii şi ortodoxiei şi a doua este o metodă nouă descoperită de mine care se numeşte matricea destinului şi care seamă mult cu ce avem aici ca schemă şi care zice fiecare din noi este ca o hartă astrologică.

- Şi puteţi să vedeţi destinul unui om?

.-Da. 

- Dar cum?

- Eu cu tarotul nu ghicesc viitorul, eu cu tarotul vindec trecutul. Funcţionează pentru că sunt tehnici de lucru cu inconştientul,inconştientul este mult mai mare decât conştiinţa, decât egoul care ne-a învăţat să ne fie frică, să nu facem un pas, ne-a învăţat ca avem răni, mândrie patimi. Nietzsche spunea  că, speranţa este cel mai mare rău dintre toate pentru că prelungeşte chinul, dar putem noi oare sa trăim fără speranţă?-Fiid aici şi acum, tot Codoban de la Cluj spunea: fără speranţă şi fără grabă,în dragoste există două legi, spune el fără speranţă şi fără grabă. Dacă am speranţă înseamna că o să aştept să vină cineva să mă salveze, dacă am gravă înseamnă că am frică.

- Trebuie sa-ţi  înfrunţi fricile sau totuşi trebuie sa învăţăm să trăim cu ele? 

- E un  mit că fricile pot fi vindecate, ele pot fi îmblânzite.

- De ce când traim o perioadă  frumoasă în viaţa personală, serviciu, etc, ne temem sa ne bucurăm şi acem senzaţia asta ca nu o sa dureze mult?

- Nu poate să fie bine tot timpul, eu nu ştiu de ce. Şi eu m-am întrebat zic ce chiar nu poate să fie tot timpul Doamne.-De ce trebuie să fie rău? -Pentru că altfel nu ne dezovoltăm şi în timpul anului la fel, o perioadă o să ne fie bine şi apoi rău, dar nu tebuie să te gândeşti la perioada care va veni.

- Dar aveţi oameni din politcă care se adresează, sau care au joburi importante?

- Da, am, vin pentru că sunt răniţi, au nevoie de suport şi pentru au nevoie să crească spiritual. -Dar credeţi că ar fi bine să fie această funcţie în toate domeniile, un consilier din astă. -Marii regi au filozofi la curte, acum ei ar trebui să fie consilierii acestor oameni, păcat că aceşti specialişti sunt pur şi simplu specialişti, mai buni sau mai răi şi că a dispărut această ideea, ca un conducător de stat să aibă un filozof, care poate să-l oprească când îl apucă dorinţa de putere.

- Este aşa un stereotip că lucrurile importante în viaţă iubesc tăcerea?

- Eu cred că asta e o frică.

- Eu am auzit de multe ori nu spune la nimeni că nu o să se împlinească, nu spune la nimeni că o să te invidieze.

- Poţi să zici, poţi să  nu zici, depinde de programul pe care îl ai. Pentru că dacă ai capul tau un program, ca la comuter care zice că nu o să-ţi reuşească, nu o să-ţi reuşească. -Să te montezi reuşit.-Nu, nu să te montezi reuşit porcăria asta cu gândirea pozitivă a dus multă lume în depresie.- Sunt atâtia cărţi, 10 paşi spre fericire. -Da, îi mai uşor să citeşti 10 paşi, 11 decât să  lucrezi realmente asupra ta, pentru că atunci când lcurezi asupra ta trebuie să lucrezi în întuneric, acolo unde tu nu eşti bun, nu eşti deştept, lacom. mândru, nu e comod.

-Ştiţi celebra frază a fostului preşedinte Nicolae Timofti: Nu avem încă, ştiţi, nu ştiu ce nu avem, dar era bine să fie. Totuşi ce nu avem noi?

- Noi nu avem conştienţă, noi ca şi cultură suntem la vârsta de 2, 3 ani, infantili total, ne aruncăm în războie, uite ce se întâmplă pe facebook, eu mă distrez în ultima perioadă, cu turma acolo. -Efectul turmei. -Nu-i voie să vorbeşti urât de un poltician, nu e voie să-l critici, pe urmă e voie să-l critici, dar pe celălalt, de tot, distruge-l, îi oglindă tot timpul. Când o să ne maturizăm, lucrurile o să fie altfel în Moldova, poate să vină orice Jana D'ark. -Nu ne ajută. -Nu ne ajută.

La final avem un test rapid va trebuie să răspundeţi foarte repede.

Feminină sau feministă?
-Feminină.
-Dragoste sau pasiune?
-Pasiune.
-Cer sau pământ?
-Ambele.
-Minciună dulce sau crudul adevăr?
-Niciuna, nicialta.
Dumnezeu îi ajută pe cei...? Dumnezeu îi ajută pe toţi, numai că uneori asta e o piedică care nu o putem percepe şi noi zicem că suferim, dar de câte ori s-a întâmplat că în viaţă am suferit şi apoi am urcat foarte puternic.

-Eu vă mulţumesc mult şi sper mult ca visul dumneavoastră să fie realitate. -Şi eu vă mulţumesc pentu invitaţie, tare fain.
Similare
RECOMANDĂRI