Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova îşi doreşte să construiască două spitale regionale

Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova îşi doreşte să construiască două spitale regionale dar şi să modernizele unele instituţii medicale cu ajutorul unor fonduri de aproape 20 de milioane de euro oferite de România. Astăzi, ministrul Ala Nemerenco a prezentat obiectivele pentru perioada 2021-2022, prin care se numără şi stoparea corupţiei, medicamente la preţuri accesibile şi sisteme informaţionale care vor îmbunătăţii activitatea cadrelor medicale

Ala Nemerenco recunoaşte că mulţi bolnavi din raioanele Republicii Moldova nu au acces la servicii medicale de calitate. Lipsa de personal şi echipamente din spitalele raioanele reduc posibilităţile de tratament eficient. Ministerul Sănătăţii vrea să pună capăt acestor neajunsuri şi va da start unui proiect cu ajutorul financiar oferit de România.

ALA NEMERCO, ministrul Sănătăţii: „Dacă unele spitale au putut să-şi îmbunătăţească condiţiile alte nu corespund cerinţelor sanitare. Vom începe construcţia a două spitale regionale şi vom veni cu un concept de regionalizare a serviciilor, ca să aducem servicii de înaltă performanţă mai aproape de cetăţeni”.

Ala Nemerenco nu neagă că ani la rând s-au cheltuit sume colosale în Sănătate der fară prea mari rezultate. Nu există o listă de bază a medicamentelor şi dispozitevelor medicale ce pot fi compensate, iar plăţile neformale continue să fie la ordinea zilei prin spitale.

Ministrul susţine că mai mulţi specialişti aflaţi în prima linie de luptă cu noul coronavirus nu au beneficiat de majorarea salariilor. În plus, Republica Moldova nu are acum o rezervă de medicamente pentru situaţii excepţionale.

ALA NEMERCO, ministrul Sănătăţii: „O să face etapizat, prioritatea, majorarae salariilor va rămâne o prioritate pentru acest guvern. Presiunea este ilegală când pentru instituţii pe care instituţia ar trebui să ofere gratuit, pentru că dispune d epoliţe, nemai vorbind şi de plăţi care se i-au neformal. Va fi o prioritate zero”.

Autorităţile din sănătate au în vedere şi alte proiecte pentru a motiva cadrele medicale, tinerii specialişti şi cei cu experienţă profesională de a rămâne să lucreze în Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI