Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Moldsilva a scos la vânzare 52 000 de pomi de Crăciun. Cât vom plăti pentru a avea un brad în casă de sărbători

Sărbătorile de iarnă nu ar fi la fel fără pomul de Crăciun împodobit din casă. După ce au crescut câţiva ani, brazii şi molizii din pepinierele Agenţiei de Stat Moldsilva sunt gata de a fi tăiaţi şi scoşi la vânzare. De toate mărimele şi pentru toate gusturile, anul acesta vor ajunge pe piaţă 52 de mii de pomi.

Cei care îşi doresc un brad de sărbătoare în casă ar face bine să se grăbească, pentru că vor deveni din ce in ce mai scumpi, odată cu apropierea Crăciunului. 
 
Pe această plantaţie de două hectare din Străşeni se înalţă 15 mii de brazi, dintre care 12 mii sunt gata pentru a fi tăiaţi şi vânduţi, pe parcursul lunii decembrie.
 
„Preturile noastre sunt conform catalogului de la 36 de lei pentru un metru şi avem un exemplar de 15 chiar şi 25 de metri pot ajunge poate mai mult de 15 mii de lei”, a spus SERGIU CHIHAI, specialist la ocolul silvic Străşeni
 
Acestea sunt preţurile stabilite de Moldsilva, dar la târguri clienţii vor scoate mai mulţi bani din buzunare pentru că intermediarii îşi vor adăuga partea lor.
 
„Întreprinderea lucrează mai mult cu consumatorii agrosişti care procură de aici cu sutele sau mai mult de o miile, iar respectiv un pom de crăciun apare prin pieţe. Apare la alt preţ”, a declarat SERGIU CHIHAI.
 
Mai înalţi, mai scuzi, mai stufoşi sau mai săraci în ramuri, se găsesc brazi pentru toate gusturile şi toate buzunarele.
 
Chiar dacă toţi molizii au fost plantaţi cu şase ani în urmă fiecare dintre ei a crescut diferit. În timp ce unii au atins înălţimea de patru metri, alţii nu s-au ridicat nici la un metru. Motive sunt multe, de exemplu ramurile unora au fost distruse de cerbii din preajmă."
 
Pentru a nu arunca pomul de sărbătoare la tomberon, după câteva săptămâni, putem opta pentru un brad în ghiveci, care poate fi apoi replantat. În acest caz, trebuie să ţinem cont de câteva sfaturi astfel încât bradul să reziste bine în încăpere.
 
Dacă este păstrat mai departe de sursa de căldura dacă este tăiat proaspăt este foarte important  ca acel exemplar să nu-i cadă acele, într-un vas cu nisip, nisipul să fie umezit sau chiar într-un vas cu apă”, a menţionat SERGIU CHIHA.
 
Cei care taie ilegal brazi din păduri riscă amendă de până la 25 de mii de lei sau muncă neremunerată în folosul societăţii.
 
Similare
RECOMANDĂRI