Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Municipiul Străşeni a semnat un acord de colaborare cu localitatea Wegorzewo din nord-estul Poloniei şi urmează să realizeze mai multe proiecte comune

Relaţiile dintre Republica Moldova şi Polonia sunt în ascensiune continuă, inclusiv la nivelul autorităţilor locale. Municipiul Străşeni a semnat un acord de colaborare cu localitatea Wegorzewo din nord-estul Poloniei şi urmează să realizeze mai multe proiecte comune în domeniile educaţiei, culturii şi infrastructurii urbane. Recent, cu sprijinul financiar al Poloniei, la Străşeni a fost renovată o grădiniţă şi au fost inaugurate trei picturi murale.

Această pictură murală din parcul Ştefan cel Mare din oraşul Străşeni reprezintă un simbol al prieteniei dintre Republica Moldova şi Polonia. E o operă realizată de doi pictori polonezi şi doi basarabeni.

ALEXANDRU, pictor: „În imagine sunt două fete, una îmbărcată în costum naţional polonez şi alta în costumul nostru naţional. Ea (n.r. pictura) simbolizează prietenia acestor două popoare.”

DARIA MACAREVICI, pictoriţă, Polonia: „Este o pictură despre copilărie, fericire şi în special despre unitatea locuitorilor celor două state: Polonia şi Republica Moldova.  MUSCA În curând, pe 27 octombrie, va fi Hramul oraşului. Munca este toi şi am oferit şi noi o mână de ajutor.”

Datorită proiectului de revitalizare urbană finanţat de Polonia, asemenea tablouri urmează să fie pictate în mai multe locuri publice din oraşul Străşeni.

NATALIA MOSOR, director, Institutul Polonez din Bucureşti: „Am văzut că demult se lucrează peste tot, ca oraşul să fie mai frumos şi străduinţa asta mi-a făcut impresii foarte bune, aşa că ne-am bucurat foarte mult când am ales Străşeniul pentru acest proiect.”

Tot cu sprijinul financiar al Poloniei a fost renovată grădiniţa "Ghiocel", care este frecventată de 340 de copii.

ANGELA ANTON, director, grădiniţă: „S-a făcut nu restaurarea, dar chiar reconstrucţia a 4 blocuri de acoperiş, care suntem foarte mulţumiţi. Vă daţi seama, în grupele de la etajul 2, stăteau vu lighenaşele în grupă.”

VALENTINA CASIAN, primar, Municipiul Străşeni: „În total, proiectul valorează circa un million de lei. Este şi contribuţia din bugetul local, şi contribuţia cetăţenilor, părinţii copiilor care frecventează această institutţie şi nu numai. Dar, suplimentar este elaborate şi programul de revitalizare urbană, integral din sursele acordate de Guvernul Poloniei.”

Excelenţa Sa BARTŁOMIEJ ZDANIUK, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova: „Deja de ani de zile, implimentăm în mai multe localităţi ale Republicii Moldova, diferite programe, unul pentru zonele rurale, programul LEADER, altul pentru o parte din municipii, este un program al revitalizării urbane, asta e ce am făcut până acum, sperăm să facem şi mai mult în viitor.”
  
Proiectul de revitalizare urbană a fost lansat la iniţiativa Institutului Polonez de la Bucureşti, în parteneriat cu Reţeaua Naţională de Revitalizare Urbană şi cu susţinerea Fondului de Solidaritate Polonez în Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI