Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Nici după doi ani de pandemie, unii copii din familii nevoiaşe nu au posibilitatea să înveţe online pentru că nu au acces la internet

De luni, elevii din Republica Moldova au revenit la orele online. Însă nici acum, după doi ani de pandemie, unii copii din familii nevoiaşe nu au posibilitatea să înveţe de la distanţă pentru că nu au acces la internet sau dispozitive necesare pentru a se conecta.

Această familie din satul Cimişeni, raionul Criuleni îşi duce greu traiul. Femeia îngrijeşte singură de patru copii şi are un venit modest. Locuinţa rece nu are conexiune la internet. Trei dintre cei patru copii merg la şcoală, iar acum, când trebuie să înveţe online, sunt nevoiţi să împartă un singur telefon mobil şi acela cumpărat în rate. Cel mai adesea, îl foloseşte fratele mai mare care este în clasa a 9-a.

„Astăzi la ce ore ai fost? Limba română, matematică, educaţie civică. Acum eşti conectat? Am fost conectat, dar acum m-am deconectat. Ora va începe când va trimite profesorul linkul. Încă nu va trimis? Nu.”

„E mai bine la şcoală. Nu se înţelege, când profesorul explică este altfel.”

Aşa că în cele trei zile de când s-a revenit la orele online, fraţii mai mici aproape că au uitat de şcoală.

„Mi-aş dori un telefon să pot să mă conectez. Ce clasă eşti? A doua.Te conectezi la ore on line? Nu. Nu ai nici telefon, nici calculator? Nu.”

Ministerul Educaţiei a oferit şcolii din localitate 5 computere, dar sunt singurele de care au parte elevii. Directorul gimnaziului spune că în prezent, vreo cinci copii din cei aproape 260 de elevi, nu au posibilitatea să înveţe online, însă se caută soluţii.

NATALIA CRISTEA, director al gimnaziului "Regele Mihai I", s. Cimişeni: „Vom apela la consătenii noştri care sunt pe loc, dar care sunt şi peste hotare, ca să ne ajute în situaţia aceasta şi poate cineva are acasă telefon sau calculator şi aşa vom încerca să ieşim din situaţie.”

Potrivit Direcţiei raionale de Educaţie pentru copiii care nu pot învăţa de la distanţă au fost găsite alte modalităţi de a studia.

ALA UNGUREAN, şef direcţia Educaţie, Consiliul Raional Criuleni: „Sunt fişe de lucru individuale. - Merg elevii la şcoală, sau profesorii acasă? - Nu, se transmit de către cadrele didactice.”

Un raport UNICEF făcut în august 2020, arăta că învăţământul de la distanţă a fost dificil pentru 16 000 de elevi şi 3000 profesori din Republica Moldova. De atunci însă, Guvernul a distribuit mai multor şcoli din localităţile Republicii Moldova  laptopuri şi tablete. Contactaţi la telefon de TVR Moldova, reprezentanţii Ministerului Educaţiei ne-au spus că vineri vor avea date complete privind actualul număr de elevi din Republica Moldova care nu au posibilitatea să înveţe online.
Similare
RECOMANDĂRI