Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Noi detalii în cazul aeronavei implicate în contrabanda cu ţigări. Doi dintre cei patru suspecţi reţinuţi de poliţiştii de frontieră au fugit

Doi dintre cei patru suspecţi reţinuţi ieri în cazul aeronavei implicate in contrabanda cu ţigări au reuşit să fugă de sub nasul poliţiştilor de frontieră din Republica Moldova şi Ucraina. Deşi acţiunea a fost îndelung pregătită, autorităţile nu au oferit explicaţii despre cum au reuşit să-i scape pe doi dintre infractori care sunt daţi acum în urmarire naţională. Şeful Poliţiei de Frontieră, Rosian Vasiloi, a precizat astăzi că în avionul capturai ieri in raionul Edineţ nu s-au găsit ţigări dar se presupune că aeronava a fost folosită la contrabandă. El a mai spus că avionul de tip AN 2 este dezasamblat şi va fi depozitat în Aeroportul de la Mărculeşti.

La faţa locului, poliţiştii de frontieră din Republica Moldova şi Ucraina au reţinut trei suspecţi. Doi dintre eu au reuşit să fugă şi sunt daţi în urmărire naţională. Un al patrulea suspect a fost prins ulterior.

DANIEL MARTNOS, şef adjunct IGPF: „La faţa locului au fost reţinute trei persoane, din păcate două au reuşit să evadeze, au fost petrecute măsuri de căutare, inclusiv în mijlocul de transport cu care se deplasa unul dintre cetăţeni. La hotelul unde locuiau cei cei trei piloţi reţinuţi la faţa locului a fost identificat cel de-al patrulea pilot.”

Primele informaţii despre survolarea spaţiului aerian al Republicii Moldova au fost primite pe 8 septembrie. În urma schimbului de informaţii cu politia din Ucraina s-a decis iniţierea unei acţiuni comune de prevenire a contrabandei. Au fost implicaţi şi poliţiştii din România iar aceştia au anunţat ieri că un avion de mici dimensiuni a trecut ilegal frontiera. Aeronava a fost capturată pe o pistă de aterizare improvizată pe un camp din apropierea localităţii Hlinaia Mică, raionul Edineţ. Tot acolo s-au găsit o cisternă şi un tractor.

DANIEL MARTNOS, şef adjunct IGPF, Republica Moldova: „Văzând că nava începe să se alimenteze cu combustibil am înţeles că ei urmează să decoleze din nou. Am mers la operaţioni de reţinere. Au fost depistate mijloace de transort observate la faţa locului identificate în lângă localurile unde ele ulterior au fost tăinuite sau ascunse. Nava a survolat spaţiul aerian s-a aflat pe teritoriul României în decurs de 45-40 minute.”

Autorităţile susţin că nu se ştie deocamdată locul in care a fost incărcat avionul cu tigări, în Republica Moldova sau din Ucraina, pentru că ancheta este în desfăşurare. Nu se cunoaşte nici cantitatea mărfii de contrabandă.

ROSIAN VASILOI, şef IGPF, Republica Moldova: „În cadrul desfăşurării măsurilor de investigaţie am dispus iniţierea mai multor anchete interne ca să fie stabilit sunt implicaţi poliţiştii de frontieră în acte de contrabandă sau nu. Coordonează anumite activităţi ilegale. Informaţia cu privire la survolarea spaţiului aerian în noaptea de sâmbătă spre duminică am primit-o de la colegii din România.”

Politistii au mai spus că aeronava AN2 nu este înregistrată legal în Ucrainei. Avionul este dezasamblat pentru anchetă şi va fi depozitat în Aeroportul de la Mărculeşti. Şeful IGPF a mai spus că, şi în lunile aprilie şi  mai, spaţiul aerian al Republicii Moldova a fost survolat dar nu s-a întreprins nicio acţiune.
Similare
RECOMANDĂRI