Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Numărul cazurilor de violenţă în familie în Republica Moldova a scăzut datorită unei brăţări electronice de monitorizare a victimelor

În Republica Moldova, a scăzut simţitor numărul cazurilor repetate de violenţă în familie. Autorităţile spun că acest lucru se datorează nu doar monitorizării agresorilor, ci şi a victimelor acestora cu ajutorul brăţărilor electronice. Noua metodă de monitorizare e aplicată de la începutul acestui an, iar Republica Moldova e singurul stat din lume în care a fost implementată.

Anterior, ordonanţa de protecţie emisă de judecată pentru 90 de zile şi doar monitorizarea electronică a agresorului nu oferea siguranţă victimelor. Agresorul putea să se apropie de aceasta în orice moment, iar tragediile de multe ori nu puteau fi evitate. Începând cu 3 ianuarie 2021, atât agresorii, cât şi victimele sunt obligate să poarte dispozitive de monitorizare.

Dispozitivul de monitorizare are două componente, unul pentru agresor dotat cu GPS, şi altul pentru victime, fără GPS. Acesta semnalează imediat când agresorul se apropie prea mult de victimă, adică încalcă distanţa care este prevăzută în ordonanţa de protecţie. În acelaşi timp victima primeşte un SMS prin care este anunţată că este în pericol. Datorită dispozitivului extins de monitorizare se evită o posibilă tragedie, sau un act repetat de violenţă în familie."

ANDREI IAVORSCHI, director, Inspectoratul Naţional de Probaţiune: „Am avut câteva cazuri la început de an, când învinuitul a încercat să se apropie de domiciliu victimei. Colegii de la poliţie au intervenit foarte rapid. La percheziţionarea corporală s-a identificat că acesta avea asupra sa cuţite. "

Până astăzi, judecătoriile au emis 475 de ordonanţe de protecţie prin aplicarea monitorizării electronice extinse.

ANDREI IAVORSCHI, director, Inspectoratul Naţional de Probaţiune: „De la începutul anului până la ziua de azi din cele 70% din ordonanţe care au fost în anii precedenţi încălcate, în acest an avem o rată de încălcare de 28 la sută."  

IGOR POSTU, şef, Direcţia Ordine Publică a INSP: „În total avem 132 de ordonanţe de protecţie care au fost înălcate până în prezent, sunt documentate. Dintre acestea 132 avem 53 care sunt încălcate repetat. Avem 193 de dosare penale deja pornite pe cazurile date, unde s-a încălcat prevederile incluse în ordonanţa de protecţie."

Din numărul total de ordonanţe de protecţie, 60 la sută au fost emise pentru femei, peste 30 la sută pentru femei şi copii şi doar 5 la sută pentru bărbaţi deveniţi victime ale violenţei în familie.

ORDONANŢE DE PROTECŢIE

285 ordonanţe pentru victime femei
137 ordonanţe pentru copii şi femei
8 ordonanţe pentru victimele copii
25 ordonanţe pentru bărbaţi

IGOR POSTU, şef, Direcţia Ordine Publică a INSP: „În ordonanţă de protecţie sunt incluse: obligarea de  a  părăsi domiciliul, obligarea de a sta departe de locul aflării victimei, de locul de serviciu, interzicerea oricărui contact cu victima...  Totodată, instanţa de judecată decide la câţi metri să se afle agresorul de victimă."

Republica Moldova este singurul stat din lume care a introdus un sistem extins de monitorizare electronică. În prima jumătate a acestui an, au fost înregistrate 1 218 cazuri de violenţă în familie în creştere cu 0,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dintre acestea pe 435 de cazuri au fost deschise dosare penale, dintre care 6 pentru omor şi 8 pentru viol. În alte 783 de cazuri, agresorii s-au ales cu o pedeapsă contravenţională - muncă neremunerată în folosul comunităţii sau 15 zile de arest.
Similare
RECOMANDĂRI