Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Numărul copiilor internaţi cu COVID la Institutul Mamei şi al Copilului s-a dublat în doar cinci zile

În Republica Moldova creşte numărul de infectări cu Covid în rândul copiilor. Numărul celor internaţi la Institutul Mamei şi al Copilului s-a dublat în doar cinci zile, iar medicii îndeamnă părinţii să-şi vaccineze copii dacă au împlinit 12 ani.

Luni la Institutul Mamei şi Copilului erau internaţi 18 copii infectaţi cu cu covid, iar astăzi, numărul acestora a ajuns la 36. Potrivit medicilor, cei mai mulţi copii care fac forme grave de covid au peste 10 ani.

NINEL REVENCO, preşedinte CNCE în domeniul Imunizării: „Din acei copii spitalizaţi la IMC avem copii până la un an, avem sugari şi un copil la respiraţie dirijată cu vârsta mai mare de 10 ani. Acest număr la fiecare 2-3 zile se va dubla. Deci sistemul de sănătate ar putea să fie în colaps”.

Cei mai mulţi copii fac o formă uşoară a bolii, iar specialiştii avertizează că virusul poate avea consecinţe pe termen lung asupră sănătăţii lor.

NINEL REVENCO, preşedinte CNCE în domeniul Imunizării: „Unul dintre cele mai severe complicaţii este sindromul inflamator multisistemic la copii.Este o afecţiune gravă sistemică cu evoluţii imprevizibile: febră, erupţii cutanate, afectarea ochilor, probleme cardiovasculare. La fel poate fi tromboza venoasă profundă dar şi o stare care se numeşte Covid19 prelungit."

Specialiştii îndeamnă părinţii să-şi imunizeze copiii împotriva covid 19, mai ales acum când prezenţa variantei Omicron - mult mai contagioasă decât alte tulpini, a fost confirmată şi în Republica Moldova. Potrivit experţilor, creşterea cu aproape 80 la sută a numărului de infectări în ultima săptămână, a fost cauzată anume de răspândirea tulpinii Omicron a coronavirusului.

ANGELA PARASCHIV  conferenţiar universitar, Departamentul Medicină Preventivă: "Fiecare caz Omicron infectează de 7,7 mai mulţi indivizi comparativ cu varianta anterioară. Omicron se răspândeşte repede de la o persoană la alta, inclusiv şi printre persoanele vaccinate dar provoacă o manifestare clinică mult mai uşoară. Eficacitatea creşte de 25 de ori dacă se administrează doza booster "

Şi femeile gravide sunt în grupa de risc. De la începutul pandemiei 14 femei însărcinate şi-au pierdut viaţa după ce s-au infectat cu Covid.

NINEL REVENCO, preşedinte CNCE în domeniul Imunizării: „Femeile gravide merg la vaccinare, în aşa mod ele formează anticorpi pe care-i transmit nou-născuţilor. S-a de monstrat că probele de lapte matern şi scaun la sugari, colectate la 3 săptămâni după doua doi, anticorpii apar la copii indiferent de vârstă."

În Republica Moldova, se pot vaccina anticovid copiii care au împlinit 12 ani. Procesuol de imunizare a acestora a început în urmă cu aproape trei luni. Până astăzi au fost vaccinaţi aproximativ 5 mii de copii. În Republica Moldova rata de vaccinare este de 29 la sută. De la începutul pandemiei peste 10 mii 400 de cetăţeni au murit din cauza Covid19. Cea mai mică victimă urma să împlinească 3 ani. Alţi doi copii s-au născut morţi după ce mamele lor s-au infectat cu covid19. Pentru a informa populaţia despre beneficiile vaccinării, Comitetul Naţional de Experţi în domeniul Imunizării în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, ANSP şi USMF "Nicolae Testemiţeanu" organizează până în luna mai campania "Împreună oprim pandemia: fii vocea comunităţii tale!"
 
Similare
RECOMANDĂRI