Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Numărul transplanturilor de organe a scăzut considerabil în Republica Moldova

Veşti îngrijorătoare la început de an. Numărul transplanturilor de organe a scăzut considerabil în Republica Moldova. Mai exact, s-a micşorat de două ori. Autorităţile ridică din umeri, depăşite de această situaţie. Unica soluţie ar fi concentrarea eforturilor pe strategii de promovare a transplantului.

În 2019 s-au făcut numai şapte transplanturi renale. La fel de puţine, şapte la număr, au fost şi transplanturile de ficat. Scăderea este serioasă, dacă facem comparaţia cu anul precedent, când se efectuat câte 13 transplanturi de rinichi şi 11 de ficat. În schimb, sunt îmbucurătoare datele privind transplanturile de cornee. 
 
 IGOR CODREANU, director Agenţia de Transplant: „Astfel, am avut pentru prima dată, mai mut de 40 de transplanturi de cornee avem peste 30 de donatori de ţesuturi ceea ce este un număr foarte bun”.

Cele mai multe organe şi ţesuturi au fost prelevate de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Autorităţile spun că există mai multe cauze pentru care a scăzut numărul de transplanturi.  
 
„IGOR CODREANU: „Aşa şi nu s-a reuşit regionalizarea sistemului de transplant de organe. La începutul lui 2019 a fost autorizate 3 instituţii raionale, totuşi lipsa de echipament în aceste instituţii nu ne-a permis eficient să implementăm acest sistem”.
 
SVETLANA GORE, reporter TVR MOLDOVA: „Şi în timp ce politicile statului sunt bune pe hârtie, eşuează atunci când sunt puse în practică pentru că există zeci de pacienţi care sunt în aşteptarea unui nou organ. În lista de aşteptare avem 42 de oameni care au nevoie de un ficat sănătos. Totodată, alţi 34 de bolnavi sunt în aşteptarea unui nou rinichi. De fapt, acest număr este destul de mic comparativ cu toţi pacienţii care se află în dializă”.
 
Cifrele sunt alarmante şi pentru autorităţi.
 
VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale: „Într-adevăr indicatorii nu se realizează categoric dar este vorba în spceial despre donatori. Cu regret, nu avem un număr de donatori, nu avem o bancă a donatorilor şi iată aici trebuie să ne consolidăm eforturile. Chiar dacă există un Program Naţional, chiar dacă se alocă resurse financiare, chiar dacă există o instituţie responsabilă cu regret nu se realizează”.
 
Autorităţile s-au angajat că, până în 2021, vor fi realizate anual 50 de transplanturi renale şi 20 de transplanturi hepatice. Tot peste un an ar trebui să înceapă şi intervenţiile chirurgicale pentru transplantul hepatic pediatric dar şi cel cardiopulmonar, se arată în Programul Naţional de Transplant pentru anii 2017-2021.
Similare
RECOMANDĂRI