O elevă din Taraclia combate violenţa prin artă şi prin rolurile pe care le joacă pe scenă
Sursa foto:PNUD Vizualizari:

O elevă din Taraclia combate violenţa prin artă şi prin rolurile pe care le joacă pe scenă

Diana Karapencova, o elevă de 17 ani din Taraclia, are propria strategie de combatere a violenţei. De aproape şase luni, adolescenta este implicată într-un proiect teatral inedit, lansat de PNUD şi Centrul de Arte Coliseum, prin care oamenii sunt informaţi despre prevenirea violenţei. Spectacolul este întitulat „Я умереть надежде не дам”, („Nu voi lăsa speranţa să moară”) şi se bazează pe mărturiile reale ale cinci femei. Acesta a fost prezentat deja în UTA Găgăuzia, Taraclia şi Chişinău.

„În paralel cu şcoala, de doi ani, sunt angajată la Teatrul municipal „Смешен петък" din Taraclia. Am interpretat roluri în cinci spectacole montate de această trupă teatrală. Am răspuns cu mare bucurie invitaţiei iniţiatorilor acestui proiect,  Luminiţa Ţâcu şi Mihai Fusu. Pentru mine asta înseamnă o experienţă extraordinară de a fi pe aceeaşi scenă cu actori profesionişti. Mă bucur că am posibilitatea să le vorbesc oamenilor despre faptul că violenţa nu e o ieşire din situaţie. Ea nu face decât să umilească şi să calce în picioare vise şi speranţe”, spune Diana.

Diana Karapencova a interpretat rolul unei adolescente tatăl căreia bea foarte mult şi le bătea crunt pe ea şi pe mama ei. Familia locuia într-o cameră de cămin, iar mama fetei se temea că dacă va divorţa nu va avea unde locui. Copila a îndurat prima bătaie când avea doi ani. A bătut-o atât de tare încât, o lună după aceea, nu a vorbit deloc, iar după asta avea probleme logopedice. Visul ei cel mai mare este să adune suficienţi bani, ca să poată pleca din ţară şi să aibă o viaţă liberă de violenţă împreună cu mama şi sora ei.



„E tristă şi dură această mărturie. E grav deoarece tot ce vorbim noi de pe scenă este desprins din realitate. Asta înseamnă că există mulţi oameni, inclusiv copii, care sunt maltrataţi de cei care trebui să îi protejeze şi să le ofere sprijin şi siguranţă”, spune Diana.

„Cred că despre acest fenomen trebuie vorbit mult mai mult, astfel ca să găsim împreună soluţii care pot salva vieţi”, conchide Diana. 

Spectacolul «Я умереть надежде не дам» („Nu voi lăsa speranţa să moară”) a fost montat cu sprijinul proiectului PNUD „Combaterea violenţei împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând şi învăţând din soluţiile locale”, care este implementat în perioada 2018–2020 cu sprijinul Republicii Coreea.

PNUD va sprijini deschiderea primului serviciu social pentru supravieţuitoarele violenţei domestice din UTA Găgăuzia. A fost lansată o campanie de colectare de fonduri, pentru a suplini bugetul pentru renovarea şi dotarea centrului. Donaţiile sunt colectate prin intermediul platformei www.sprijina.md.




Interviu de Natalia Porubin
Similare
RECOMANDĂRI