Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O femeie de afaceri din Chişinău a reuşit să-şi convingă colaboratorii să doneze pentru crearea unui centru de cazare pentru refugiaţii din Ucraina

O femeie de afaceri din Chişinău a reuşit să-şi convingă colaboratorii să facă donaţii pentru crearea unui centru cu până la 120 de locuri de cazare pentru refugiaţii din Ucraina. Cei care au fost deja cazaţi se bucură de tot confortul şi se simt ca într-o familie numeroasă

Centrul este organizat într-un spaţiu de 700 de metri pătraţi. A fost o sală goală dar acum a devenit o adevărată casă amenajată cu grijă. Aliona Butacova este mama a trei copii şi a fost impresionată de problemele refugiaţilor aşa că a organizat totul în detaliu pentru funcţionarea acestui centru.

ALIONA BUTACOVA  fondatoare centru pentru refugiaţi: „Am găsit spaţiu care se dădea în chirie care era liber pe perioada de pandemie şi am vrut să-l închiriez şi să -l amenajez şi deodată cum am început să caut sponsuri prin prieteni şi organizaţii”/

Încă din primele zile de război şi-a deschis casa pentru femeile cu copii care se refugiau din Ucraina. Pentru că numărul lor creştea, a decis împreună cu soţul să deschidă un centru. Mai mulţi oamenii de afaceri i-au sărit în ajutor. Cele mai mari investiţii au fost făcute de CRU Moldova, o organizaţie obştească creştină din Republica Moldova, care a donat 15 mii de euro.  În zece zile, spaţiul a fost amenajat şi dotat cu cele necesare.

ALIONA BUTACOVA, fondatoare: „Eu am proiectat pentru ca am făcut renovări la oficiu la casă şi am experienţă. Am vrut ca oameni să simtă confortabila, văzut cum stăsteau la Moldexpo, Manej erau cazaţi în condiţii insuportabile”.

Centrul găzduieşte în jur de 60 de persoane, în mare parte mame cu copii. Chiar dacă este un centru de tranzit, unii refugiaţi pot rămâne o perioadă mai lungă. Fiecare îşi găseşte o ocupaţie. Mica comunitate a devenit ca o familie în care grijirile sunt împărţite.

Iulia Boldescu s-a refugiat din regiunea Odesa, la sfârşitul lunii februarie. Locuieşte la sora ei, în Chişinău, însă toată ziua este la centru şi se ocupă de administrare.

IULIA BOLDESCU, refugiată: „Aici niciodată nu e plictisitor, nici trist şi nici linişte. Când vii dimineaţa vezi că oamenii îţi zâmbesc. Apoi totul prinde viaţă, după ce luam micul dejun, aici totul parcă se transformă într-un furnicar”.

Centrul se află în sectorul Ciocana pe strada Mircea cel Bătrân la numărul 2. Cu sprijinul agenţilor economici şi al guvernului, iniţiatoarea proiectului, Aliona Butacova, a reuşit să deschidă şi primele centre educaţionale pentru copii refugiaţi.
 
Similare
RECOMANDĂRI