O magistrală de aprovizionare cu apă, cu o lungime de 52 de kilometri, urmează să facă legătura între Chişinău şi două raioane din R. Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O magistrală de aprovizionare cu apă, cu o lungime de 52 de kilometri, urmează să facă legătura între Chişinău şi două raioane din R. Moldova

O magistrală pentru aprovizionare cu apă, cu o lungime de 52 de kilometri, urmează să facă legătura între Chişinău, Străşeni şi Călăraşi. Aceasta va fi sursa de apă potabilă pentru locuitorii oraşelor Străşeni şi Călăraşi, cu extinderea ulterioară, etapizată, către satele din cele două raioane.

Magistrala urmează să fie racordată la apeductul cu D-1000 mm, gestionat şi exploatat de către SA „Apă-Canal Chişinău”, transmite IPN. Construcţia magistralei Chişinău-Străşeni-Călăraşi prevede investiţii, precum şi servicii de consultanţă aferente.

Contractul de consultanţă privind măsurile complementare – faza 1, a fost semnat între Agenţia de Dezvoltare Regională Centru şi compania germană CES pe 17 noiembrie 2021. Valoarea contractului constituie 1 500 000 de euro. După finalizarea lucrărilor, apeductul respectiv va fi transmis în gestiunea „Apă-Canal Chişinău”.

ACC precizează că, la acest proiect a aderat şi administraţia raionului Ialoveni, care a depus la ADR Centru nota conceptuală privind argumentarea realizării proiectului de apeduct magistral de apă potabilă de la punctul de racordare din oraşul Ialoveni spre satele Sociteni, Dănceni, Suruceni, Nimoreni, Malcoci, Bardar, Ruseştii Noi, Văsieni, Ulmul, Pojăreni, Costeşti.

În acest scop, a fost proiectat apeductul magistral de aprovizionare cu apă de calitate pentru locuitorii a 12 sate ale raionului şi elaborat Planul General de Aprovizionare cu Apă şi Sanitaţie a raionului. Apeductul magistral se preconizează a fi construit de la priza de apă a „Apă-Canal Chişinău” din Ialoveni, până la punctul principal de distribuire a apei în fiecare localitate – rezervor, turn de apă.

„Proiectul dat este important pentru SA „Apă-Canal Chişinău” şi se încadrează în politica de regionalizare a serviciilor, acţiune care se află în agenda de activitate a întreprinderii. Prin implementarea acestuia se contribuie la realizarea obiectivelor Strategiei de alimentare cu apă şi sanitaţie, susţinând îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ONU globale, cu privire la apă potabilă şi sanitaţie”, precizează furnizorul într-un comunicat de presă.

Similare
RECOMANDĂRI