O nouă facilitare pentru operatorii economici exportatori
Sursa foto:customs.gov.md Vizualizari:

O nouă facilitare pentru operatorii economici exportatori

Exportatorii de mărfuri pot utiliza procedura simplificată în materie de documentare a originii preferenţiale a mărfurilor exportate în ţările membre ale Uniunii Europene, ţările CEFTA şi Turcia, prin obţinerea certificatului de exportator aprobat. Acesta este eliberat gratuit de Serviciul Vamal, fiind valabil pe termen nelimitat.

Facilitarea permite operatorilor economici exportatori să declare originea preferenţială pe propria răspundere, indiferent de valoarea mărfurilor, prin completarea unei declaraţii de origine pe factură sau pe alt document comercial. Mărfurile însoţite de declaraţie pe factură beneficiază de scutire de taxe vamale la importul în ţările UE, CEFTA şi Turcia.

Exportatorul aprobat este eliberat de obligativitatea obţinerii certificatului de origine EUR.1 pe suport de hârtie, fapt ce îi conferă o serie de avantaje şi beneficii, precum ar fi reducerea timpului şi cheltuielilor aferente perfectării originii preferenţiale a mărfurilor exportate, dar şi limitarea contactului direct cu autoritatea vamală.

Operatorul economic nu mai este obligat să se prezinte personal la ghişeul organului vamal, fiind eliminat termenul de până la 3 zile stabilit pentru autentificarea şi eliberarea certificatelor de origine. Astfel, prin acest instrument de facilitare, exportatorul este supus mai puţin riscului de depăşire a termenelor de livrare a mărfurilor. 

Avantajele statutului de Exportator aprobat:
- reduce timpul, costurile şi contactul direct cu autoritatea vamală;
- nu este necesară solicitarea EUR.1 pentru fiecare export;
- mai puţine formalităţi;
- simplificarea se aplică exporturilor, indiferent de valoarea acestora;
- se acordă pe un termen nelimitat.

Similare
RECOMANDĂRI