Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O nouă staţie de oxigen la Bălţi

Spitalul clinic din Bălţi, dispune un nou generator de producere a oxigenului utilizat pentru tratarea bolnavilor de covid 19. E o instalaţie performantă pentru care administraţia spitalului cheltuie 3 milioane de lei însă, investiţia ar urma să fie recuperată în 3 ani.

Până acum, doar pentru centrul covid de la Spitalului de Bălţi erau necesare zilnic peste 90 de butelii cu oxigen, ce trebuiau înlocuite din oră în oră. Personalul tehnic nu mai făcea faţă volumului mare de lucru, iar odată cu creşterea rapidă a numărului de bolnavi exista riscul să nu mai ajungă oxigen pentru toţi pacienţii.  

STANISLAV VASILIŢA, şef, Serviciul Inginerie Biomedicală, Spitalul Clinic Bălţi: Capacitate generatorului respectiv este de 35 de cubi pe oră, la puritatea de 93 %. Asigură circa 55-60 de pacienţi cu oxigen continuu. Plusul instalaţiei respective este că deja suntem autonomi faţă de buteliile cu oxigen. Excludem maximal posibil riscului uman şi de transportare.
 
VLADIMIR PASCARU, şef, Departament Terapie, spitalul clinic Bălţi: Acest generator ne permite de a avea o presiunea constantă, permanentă pentru toţi pacienţii. Suntem foarte mulţumiţi de acest generator din cauza că din 244 de pacienţi 176 au nevoie de sursă de oxigen.

Instalaţia are un sistem de ventilare şi climatizare de ultimă generaţie şi nu provoacă zgomot. În plus, generatorul produce şi energie electrică regenerabilă.

STANISLAV VASILIŢA, şef, Serviciul Inginerie Biomedicală, Spitalul Clinic Bălţi: Putem planifica şi putem exclude careva erori de lucru şi accidentale ale sistemului şi monitorizăm concentraţia de oxigen, un parametru foarte important pentru sistem şi pentru pacient. Asta este direct proporţional cu starea pacientului.

ALA CONDREA, vicedirector, Spitalul Clinic Bălţi: Anterior doar pe butelii se cheltuiau peste 1 milion de lei în mediu pe 6 luni. În afară de faptul că se face economie financiară este însăşi calitatea oxigenului. Oxigen medical şi nu oxigen tehnic.

Un alt avantaj al acestui generator este sistemul care recuperează până la 90 la sută din căldura eliminată în exterior. După ce vor fi finalizate lucrările de instalare a conductelor, acelaşi generator va putea fi folosit pentru întregul sistem de încălzire a instituţiei.

STANISLAV VASILIŢA, şef, Serviciul Inginerie Biomedicală, Spitalul Clinic Bălţi: După un calcul aproximativ preţul obţiunii respective se răscumpără singură pe ea în maxim 3 ani de zile. Tot la spitalul din Bălţi este în proces de construcţie o altă staţie, care va avea cea mai mare capacitate de producere a oxigenului din Republica Moldova. Proiectul se implementează cu suportul Băncii Mondiale.
Similare
RECOMANDĂRI