O platformă pentru îmbunătăţirea calităţii educaţiei lansată în Republica Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O platformă pentru îmbunătăţirea calităţii educaţiei lansată în Republica Moldova

Fundaţia Soros-Moldova a lansat astăzi, 25 septembrie, platforma „COMpEC – Comunitatea pentru o Educaţie de Calitate”, care îşi propune să întrunească diverşi actori ai societăţii pentru a pune în discuţie problemele actuale din sistemul educaţional. Scopul platformei este modernizarea învăţământului general, astfel încât tinerii să-şi valorifice potenţialul în timp ce îşi fac studiile.

Platforma presupune crearea unei comunităţi din care să facă parte diverşi actori ai societăţii pentru a pune în discuţie problemele actuale din sistemul educaţional.

„Eforturile pe care le-am depus în ultimii ani întru susţinerea reformării învăţământului ne-au condus spre ideea creării unei comunităţi din care să facă parte experţi independenţi, activişti civici, reprezentanţi ai Ministerului şi Direcţiei de învăţământ, profesori, elevi, studenţi, părinţi – toţi cei interesaţi de creşterea calităţii educaţiei prin implementarea unor practici inovatoare care şi-au demonstrat deja eficienţa în multe ţări ale lumii”, a declarat Petru Culeac, directorul Departamentului buna guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova, citat într-un comunicat de presă.

În anul 2018, în urma proceselor de reformare în învăţământ şi a dialogului continuu între societatea civilă şi Guvern, curriculumul şcolar primar a fost înnoit. COMpEC îşi asumă câteva angajamente fundamentale, printre care neutralitatea politică, necesitatea unei viziuni pe termen lung şi propunerea unei agende de dezvoltare a Republicii Moldova în care învăţământul să fie recunoscut drept un domeniu strategic şi prioritar.

Potrivit fondatorilor platformei COMpEC, una dintre cele mai stringente probleme actuale din sistemul de învăţământ ţine de insuficienţa resurselor umane. Rima Bezede, directoarea Centrului Educaţional Pro Didactica, menţionează că există riscul ca Republica Moldova să rămână fără profesori în următorii cinci ani. 

Un alt subiect abordat în cadrul platformei COMpEC ţine de plăţile informale în şcoli şi respectarea Codului de etică al cadrului didactic.

Conform unui studiu sociologic realizat de Institutul de Politici Publice, plăţile informale ale unei familii, în valoare absolută, au crescut, pe parcursul ultimilor ani, aproape de două ori: de la aproximativ 1600 de lei, în anul 2015, până la aproximativ 3400 de lei, în anul 2017. O parte semnificativă dintre părinţi (în jur de 34,3% dintre respondenţi) nu au putut identifica un motiv concret, optând pentru răspunsul: „plătesc toţi, plătim şi noi”. Altă parte dintre părinţi (aproximativ 26,5%) au indicat că efectuarea de plăţi le permite să participe activ la viaţa şcolară a propriilor copii.

Membrii platformei vin cu un îndemn de aderare la grupul lor către toţi doritorii de a se implica în soluţionarea problemelor din sistemul de învăţământ pentru a îmbunătăţi calitatea educaţiei şi, implicit, al viitorului Republicii Moldova.

Platforma este o iniţiativă susţinută financiar de Fundaţia Soros-Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI