Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O tânără din nordul Republicii Moldova realizează picturi murale în biserici

O tânără de 20 de ani a devenit cunoscută în nordul Republicii Moldova pentru picturile murale realizate în biserici. Şi-a descoperit vocaţia din  fragedă copilărie, iar acum are la activ două lăcaşe de cult pictate.

Maria avea doar 7 ani când şi-a lăsat amprenta artistică pe un perete de biserică. A fost îndrumată de tatăl său care este preot, şi pictor bisericesc.

MARIA BARANIUC, pictoriţă: „Pentru prima data pe schela eram de la 7 ani. Mă lua si pe mine cat lucra. Întotdeauna vedeam cum pictează tata si ma inspiram si eu si voiam sa repet ce face el”.

De atunci, Maria a petrecut multe ore pe schelele din biserici. A absolvit Colegiul de Arte Plastice din Chişinău, iar de doi ani s-a specializat în pictura bisericească. Dacă tatăl ei are grijă de chipurile sfinţilor, atunci Maria se ocupă de ornamente şi detalii. A pictat în mai multe biserici, dar în două dintre ele, spune cu încredere că pictura murală îi aparţine în mare parte.

MARIA BARANIUC, pictoriţă: „Cum începe ziua? Începe cu o rugăciune, apoi una după alta.”.

 Şi tătăl, şi fiica utilizează o tehnică veche pentru picturile murale. Vopselele conţin doar ingrediente naturale: gălbenuş de ou şi ulei. De regulă, pentru realizarea picturii murale a unei biserici, se folosesc mii de ouă.  

preot BORIS JITARI, pictor: „Gălbenuş cu adaos de ulei de in fiert si oţet ca sa nu se strice. Aici s-au folosit la o mie de oua, nu ştiu. Am făcut vreo 3-4 porţii”.

În vara acestui an, tatăl şi fiica au început lucrările în Biserica "Naşterea Maicii Domnului" din satul Hârtop, raionul Floreşti. În urmă cu doi ani, lăcaşul a fost distrus de un incendiu iar acum, practic, a reînviat din cenuşă.  

SERGIU BOLDIRESCU, parohul bisericii "Naşterea Maicii Domnului", sat Hârtop: „Am aşteptat doi ani si su ajutorul lui Dumnezeu anul acesta am iniţiat lucrările. Ne-a impresionat ca lucrează cu fiicele sale si tehnica si produsul, ceva impresionant, de nedescris in cuvinte”.

Vremea rece va suspenda lucrările în biserică, dar acestea vor fi reluate la primăvară.
Similare
RECOMANDĂRI