Obligativitatea de a purta măşti şi în spaţii publice deschise, contestată în instanţă
Sursa foto:TV8 Vizualizari:

Obligativitatea de a purta măşti şi în spaţii publice deschise, contestată în instanţă

Hotărârea Comisiei municipale extraordinare în sănătate publică, prin care s-a instituit obligaţia de a purta mască de protecţie şi în spaţiile publice deschise din Chişinău, a fost contestată în judecată de un birou de avocaţi. Potrivit avocatului Iulian Rusanovschi, hotărârea este ilegală, iar obligativitatea instituită – neconstituţională, transmite IPN.

„În primul rând, prin această măsura se încalcă grav dreptul constituţional la liberă circulaţie şi la viaţa privată, drepturi ce pot fi îngrădite doar prin legi adoptate de Parlament, conform deciziei Curţii Constituţionale din 23 iunie 2020. Mai apoi, prin aceasta hotărâre nu se urmăreşte lupta cu răspândirea COVID-19, din simplu motiv că în viziunea Comisei, oamenii pot purta orice fel de măşti (cârpe), important e ca să aibă ceva peste gură. Oamenii poartă aceeaşi mască săptămâni întregi şi se intoxică de la mizeria depusă pe ea. Acest factor nu are importanţă pentru autorităţi. Dezgustător şi abuziv. Asemenea norme sfidează orice principiu de ierarhie legislativă şi vădesc tendinţele autoritare ale membrilor Comisiei, tendinţe care trebuie oprite prin revocarea hotărârii de către instanţa de judecată competentă”, susţine Iulian Rusanovschi.

În opinia sa, cei care vor să lupte cu acest virus, trebuie să întărească imunitatea grupului de risc – persoane peste 50 de ani. Şi anume, prin compensarea preparatelor medicamentoase ce conţin vitamine, zinc şi prin alte metode similare. „Nu poţi lupta cu un virus prin metode disperate, barbare şi bolşevice. În ţări ca Bulgaria, Danemarca, Suedia, Olanda, unde măştile nu sunt obligatorii nici în spaţii închise, rata îmbolnăvirilor este net inferioară faţă de Republica Moldova”, mai menţionează avocatul.

Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chişinău a emis pe 20 noiembrie o hotărâre prin care purtarea măştilor de protecţie a devenit obligatorie în toate spaţiile publice deschise, pe întreg teritoriul municipiului, pentru toate categoriile de persoane. De asemenea, măsura de protecţie prin acoperirea nasului şi gurii rămâne valabilă pentru spaţiile închise, inclusiv în transportul public. Masca trebuie să acopere gura şi nasul.
Similare
RECOMANDĂRI