Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

OMS: Ne aşteptăm la un nou val de îmbolnăviri

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că ne aşteaptă un nou val de îmbolnăviri provocat de o nouă tulpină de coronavirus. Tulpina mutantă este foarte agresivă şi mult mai contagioasă. De aceea, experţii OMS recomandă purtarea măştilor de protecţie chiar şi acasă, atunci când primiţi oaspeţi, când nu poate fi respectată distanţarea fizică sau atunci când încăperile nu sunt aerisite corepunzător.

Noua tulpină a infecţiei Covid-19 a fost confirmată în cel puţin 25 de ţări ale lumii.

HANS KLUGE, directorul regional al Biroului OMS pentru Europa: Virusul se răspândeşte mult mai uşor, iar acest lucru ne îngrijorează. Actualmente, noi considerăm că această tulpină face o presiune asupra agravării bolii, iar Covid-19 decurge mult mai grav. El se răspândeşte la toate categoriile de vârstă. Conform ultimelor informaţii, această tulpină nu reprezintă un risc pentru copii. Deoarece este mult mai contagioasă şi mult mai periculoasă, această variantă a virusului ne îngrijorează.

În 36 de zile, aproape 28 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate la pacienţi în 46 de ţări ale lumii. În Republica Moldova, vaccinul anti-covid ar putea ajunge la începutul lunii februarie.

OLEG BENEŞ,  expert în imunizări OMS: Republica Moldova face parte din cele 90 de ţări care vor avea acces la vaccin pentru 20 la sută din populaţie şi vor fi oferite gratuit. Acum o săptămână, iniţiativa COVAX a înştiinţat ţările din regiune că primul lot de vaccinuri va ajunge în săptămânilor următoare, la începutul lunii februarie.

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat, ieri, planul naţional de imunizare anti-COVID-19. Conform recomandărilor internaţionale, în prima etapă vor fi imunizaţi lucrătorii din domeniul medical şi personalul sau beneficiarii din cadrul serviciilor de asistenţă socială. Ulterior, Guvernul va putea solicita suplimentar, dar contra cost, doze pentru încă 30 la sută din populaţie. Atunci va începe etapa a doua de imunizare, care prevede vaccinarea adulţilor cu vârsta mai mare de 60 de ani, a persoanelor cu comorbidităţi, angajaţii structurilor de ordine publică, ai apărării şi securităţii statului şi a lucrătorilor din sistemul penitenciar. În a treia etapă ar urma să fie imunizată populaţia generală, indiferent de vârstă, care nu a fost inclusă în primele etape.
Similare
RECOMANDĂRI