Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opt decenii de la primul val de deportări. Mărturii: Doamne fereşte, să nu mai ajungă nimeni

Chiar dacă au trecut opt decenii de la primul şi cel mai mare val al deportărilor sovietice, pentru supravieţuitorii din Basarabia şi Nordul Bucovinei, rana încă mai sângerează. Îşi amintesc cu groază de ororile sovieticilor şi de chinurile groaznice prin care au trecut, iar când sunt rugaţi să povestească, toţi o fac cu ochii in lacrimi. TVR Moldova vă prezintă, în această săptămână, mărturii cutremurătoare ale victimelor care au trecut prin calvarul gulagurilor sovietice dar care au reuşit să se reîntoarcă acasă.

Ecaterina Ciobu s-a născut în 1946, departe de casă, în Kazahstan, într-o familie de basarabeni deportaţi. Părinţii îi povesteau deseori prin ce le-a fost dat să treacă: de la drumul spre exil, unde moartea era la fiecare pas, şi până la viaţa chinuită din gulaguri.

ECATERINA CIOBU, fostă deportată: Într-o noapte, dimineaţa nu ştiu când  o zis că i-au sculat. L-au încărcat în vagoane ca pe vaci. Pe bunelul, pe bunica, fraţi surori, ce mai aveau, şi i-au dus. I-au despărţit de bunelul, l-au luat pe bunelul de-o parte şi o spus că l-au dus la scos aur.

În Kazahstan, a început marele calvar. Toţi membrii familiei s-au îmbolnăvit, în urma cruzimii sovieticilor care aveau ordin să-i înfometeze pe basarabeni, până la moarte.

ECATERINA CIOBU, fostă deportată: L-au dus întâi, prima dată în nişte barace mari cum erau, unde ţineau vite, i-au pus prin baracele celea şi au trăit acolo. Pâine nu le dădea. Tata stătea umflat, bolnav de foame.

Înainte de a se naşte Ecaterina, în familie s-au mai născut doi fraţi. Bebeluşii au murit la scurt timp după ce au văzut lumina zilei, pentru că aşa au vrut sovieticii.

ECATERINA CIOBU, fostă deportată: În 1941 când i-au dus, s-a născut o fetiţă şi a murit de foame. Dacă mama nu avea cu ce s-o alăpteze, nu mânca nimic, a murit fetiţa ceea. În anul 1942 s-a mai născut o fetiţă Şi a murit şi aceea. Dacă era foamete...  

MARIANA ŢĂRANU, istoric: URSS intenţiona să înceapă, evident, un război de ofensivă, şi avea nevoie ca să cureţe hotarul de Est de elementele care, în viziunea lor, nu se încadrau în parametrii omului sovietic
Ecaterina a venit în Basarabia abia în anul 1957. Nu văzuse niciodată locurile, pentru că s-a născut în Kazasthan, dar nu a ezitat să vină în singurul loc pe care îl considera Acasă.

ECATERINA CIOBU, fostă deportată: Doamne fereşte să nu mai ajungă nimeni prin viaţa asta...

Campanie realizată cu sprijinul Asociaţiei “ Tighina”.
Similare
RECOMANDĂRI