Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pandemia de coronavirus i-a afectat şi mai mult pe oamenii cu nevoi speciale. Numărul apelurilor la serviciul de asistenţă telefonică gratuită s-a dublat

Pandemia de coronavirus i-a afectat şi mai mult pe oamenii cu nevoi speciale. Ministerul Sănătăţii a anunţat că în perioada pandemiei, numărul apelurilor la serviciul de asistenţă telefonică gratuită s-a dublat. Persoanele cu handicap au rămas fără bani pentru medicamente şi au fost nevoite să achite amenzi pentru încăcarea normelor sanitare. Aceste probleme au fost semnalate de reprezentanţi ai sectorului sănătăţii şi ai Asociaţiei Keystone Moldova, la o reuniune organizată de ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi.

De la începutul anului, la linia fiebinte gratuită pentru persoanele cu nevoi speciale, au sunat peste 2500 de oameni. Cei mai mulţi dintre ei au cerut ajutor pentru a-şi rezolva problemele apărute din cauza pandemiei.

PARASCOVIA MUNTEANU, manager Program Dezinstituţionalizare şi Dezvoltare Comunitară: "Persoane râmânând fără medicamente în casă nu puteau merge la farmacii, nu aveau acele prescripţii. Condiţiile neacesibile şi precare în special în centrele de psiahitrie unde erau internare persoane infectate de covid. Apelanţii solicitau foarte des informaţii despre procedurile de contestare a amenzilor sau  a penalităţilor în perioada de urgenţă".

În ultimele luni, mulţi copii cu dizabilităţi au rămas restanţieri la studii pentru că nu au computere şi nu pot învăţa de la distanţă. În perioada pandemiei, au avut de suferit mai ales persoanele cu deficienţe de vedere şi auz. Autorităţile spun că au fost nevoite să apeleze deseori la linia roşie, aşa cum unele dintre aceste persoane recepţionau greu mesajele iniţiale ale lucrătorilor medicali.

LUDMILA MALCOCI, doctor habilitat în sociologie: "Asistenţa telefonică prestează o gamă largă se servicii de informare, consiliere, documentare, investigare pentru soluţionarea cazurilor. Aceste servicii au fost deosibit de importante în special în perioada pandemiei".

Astăzi statisticile oficiale arată că în R. Moldova sunt aproape 180 de mii de persoane cu grad diferit de dizabilitate. Dintre aceştia 14 mii sunt copii. Cei mai mulţi dintre ei o duc greu pentru că le sunt încălcate des drepturile, inclusiv la angajarea în câmpul muncii. Aproape jumătate dintre ei sunt şomeri. 

SATISTICA PERSOANELOR CU NEVOI SPECIALE

177 miIioane de persoane cu dizabilităţi -  6,7% din populaţia totală 
10,7 mii de copii cu dizabilităţi - 1,9% din numărul total al copiilor
51,% - femei
48,3  - bărbaţi
57%  - zone rurale
43 % - zone urbane

Numărul persoanelor cu dizabilităţi este în creştere. Conform datelor Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă, în anul 2019, peste 17 mii de persoane s-au adresat pentru expertiză. 
Similare
RECOMANDĂRI