Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Paragină pe tărâmul Lacului Sărat din Cahul

Un potenţial punct de atracţie a turiştilor din zona Cahul rămâne în paragină. Lacul Sărat, renumit pentru apele minerale cu proprietăţi curative deosebite, arată mai degrabă ca o... baltă, izolată cu un gard. Autorităţile încearcă, din nou, să găsească soluţii de reabilitare, iar cea mai bună variantă a fi găsirea unui investitor.

11 milioane de lei au fost investiţi de autorităţi în lucrări de amenajare şi acum sunt, din nou, în impas. Este epopeea Lacului Sărat din Cahul din ultimii 9 ani. Acum, pentru a valorifica investiţia, autorităţile caută noi soluţii de reabilitare.  

NICOLAE DANDIŞ, primar, Cahul: Angajamentul autoritatilor locale trebuie să depunem eforturi sporite pentru ca să mergem pe dezvoltare acestui proiect este: fie concesionarea pe termen lung sau chiar vânzarea acestei zone către un potenţial investitor a intregii zone. La următoarea şedinţă a consiliului municipal vom propune să adoptăm deciziile care ţin de comasarea sectoarelor de teren.

VASILE PETRENCO, antreprenor: Noi când am lansat ideea 20 de ani în urmă speram că în 5-7 ani să realizăm proiectul. Acum am ajuns la bătrâneţe şi riscăm să nu mai facem băi acolo… trist. Ăsta a fost un obiect şi este unicat în Republică care a fost compromis în totalitate./

Deşi, în 2016, Guvernul a decis să concesioneze zăcămintele şi să găsească un investitor, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Mai mulţi responsabili şi oameni de afaceri consideră că aceasta ar fi unica soluţie de a salva Lacul.

VASILE PETRENCO, antreprenor: Eu am fost la Sovata, am discutat cu reprezentanţii acelei firme care gestionează lacul şi ne-au spus că s-a dat în concesiune. Lacul funcţionează, funcţionează extraordinar.

ŞTEFAN BRATU, fost primar al oraşului Cahul: Apa care va fi evacuată din Lacul Sărat este o apă specifică. Asta este primul punct care trebuie pus la bază. Mai departe putem vorbi de dezvoltare. Sunt 11 hectare de teren şi e clar că nici un agent economic nu îl va putea dezvolta singur. Trebuie să fie un plan general al proiectului care trebuie parcelat după solicitare.

Lacul Sărat din Cahul s-a format după anul 1965 în urmă forării unei fântâni. Apa minerală cu miros pătrunzător de sulfură de hidrogen şi iod, a fost recomandată în tratarea diferitor tipuri de afecţiuni. După decenii în care a fost lăsat de izbelişte, în 2012, s-a decis reabilitarea Lacului, şi s-au investit 11 milioane de lei. Proiectul a intrat în impas din cauza zăcămintelor de apă, proprietate a statului.
Similare
RECOMANDĂRI