Părinţii cer întoarcerea copiilor pe băncile şcolii din 1 septembrie. Reacţia Ministerului Educaţiei
Sursa foto:foto simbol Vizualizari:

Părinţii cer întoarcerea copiilor pe băncile şcolii din 1 septembrie. Reacţia Ministerului Educaţiei

Peste 400 de părinţi au semnat o petiţie prin care cer revenirea elevilor la şcoală, din 1 septembrie. Solicitată de IPN, autoarei petiţiei, Valeria Kuzneţova, a spus că învăţământul la distanţă nu este accesibil tuturor copiilor. Nu toţi au calculatoare şi internet ca să se poată implica în acest proces. La fel, elevilor le lipseşte comunicarea faţă în faţă cu profesorul şi cu colegii de clasă. Petiţia vine în contextul în care, la această etapă, nu există nicio previzibilitate legată de modalitatea de organizare a noului an de studii. Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării nu a emis nicio decizie în acest sens.

În petiţie se menţionează că, de când copiii învaţă de la distanţă (impuşi de situaţia epidemiologică, n.r.), autorităţile nu au întreprins suficiente măsuri pentru a asigura accesul la educaţie pentru toţi copii, dar şi condiţii de muncă pentru profesori. Nu s-a luat în vedere nici faptul că elevii din clasele primare nu pot să folosească independent tehnica de calcul şi au nevoie de supraveghere, în timp părinţii trebuie să meargă la muncă.

Părinţii au constatat că procesul educaţional de la distanţă s-a dovedit a fi neeficient. Elevii sunt lipsiţi de contactul personal cu profesorul, iar drept urmare nu există un dialog şi un control potrivit. Copiii sunt lipsiţi de interacţiunea cu semenii lor, iar drept consecinţă are de suferit componenta de socializare a procesului educaţional. O eroare a autorităţilor din educaţie, în opinia părinţilor, este păstrarea, în condiţiile educaţiei la distanţă, a aceluiaşi program de studii elaborat pentru educaţia în clase.

Valeria Kuzneţova crede că şi la scoală pot fi respectate condiţii de distanţare socială şi igienă personală care să nu permită răspândirea coronavirusului, iar acest fapt l-au demonstrat alte ţări, în care elevii au revenit în sălile de studii.

Colectarea semnăturilor pe petiţie a început pe 5 iulie. Săptămâna viitoare aceasta va fi transmisă către Guvern, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi Avocatului Poporului.

Solicitată de IPN, secretarul de stat pe domeniul educaţiei la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Natalia Grîu, a menţionat că astăzi se aprobă Regulamentul pentru funcţionarea grădiniţelor, iar un document similar a fost făcut şi pentru redeschiderea şcolilor. Acest document este la consultări la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

„Nu aş vrea să comentez această petiţie, pentru că noi ne pregătim de deschiderea instituţiilor de învăţământ şi nu de reluarea învăţământului de la distanţă şi suntem foarte încrezători că ne va reuşi împreună acest lucru şi vom putea fi pregătiţi către 1 septembrie să reanimăm instituţiile de învăţământ, acordându-le elevilor un mediu sigur şi protectiv înainte de toate”, a adăugat Natalia Grîu.

Natalia Grîu a mai spus că nimeni nu ştie cum vor evolua condiţiile epidemiologice până la 1 septembrie. MECC a elaborat totuşi textul unor reglementări privind managementul şi pregătirea instituţiilor de învăţământ pentru reluarea învăţământului în clase. Redeschiderea va fi individualizată, de la instituţie la instituţie, în funcţie de numărul de copii, de spaţiul pe care-l are, de transportul copiilor, mediul urban sau rural, condiţiile de igienă, existenţa tehnicii de calcul. Poate fi învăţământ combinat, şi în clasă, şi la distanţă.

Instituţiile de învăţământ de toate nivelele au fost printre primele entităţi care şi-au sistat activitatea din cauza pandemiei de COVID-19, la sfârşitul lunii martie. Până la sfârşitul anului şcolar, elevii au învăţat la distanţă.

Similare
RECOMANDĂRI