Parlamentul ar putea majora vârsta de pensionare pentru judecători
Vizualizari:

Parlamentul ar putea majora vârsta de pensionare pentru judecători

Parlamentul ar putea majora vârsta de pensionare pentru judecători. Comisia juridică, numiri şi imunităţi, care s-a convocat, astăzi, în şedinţă la distanţă, a decis să propună plenului Parlamentului aprobarea, în prima lectură, a unui proiect de modificare a Legii cu privire la statutul judecătorului.

Proiectul prevede majorarea graduală a vârstei de pensionare pentru judecători de la 50 de ani la 63 de ani, începând de anul viitor şi până în anul 2028. Totodată, va fi majorată vechimea specială în muncă în funcţia de judecător de la 12,5 ani la 20 de ani. Cuantumul pensiei, potrivit prevederilor proiectului, va fi egal cu 55% din ultimul salariu de funcţie. Pentru fiecare an complet în funcţia de judecător peste termenul de 20 de ani, cuantumul se va majora cu 3%. De asemenea, cuantumul pensiei nu va putea depăşi 80% din ultimul salariu de funcţie.

Autorii mai propun anularea dreptului judecătorului la indemnizaţie unică de concediere în mărime de 50% din produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător. 

”Noile condiţii de pensionare se înscriu în parametrii internaţionali şi vin să rezolve problema inechităţii condiţiilor de pensionare a judecătorilor”, se menţionează în nota informativă a proiectului.

Iniţiativa legislativă aparţine deputaţilor Fracţiunii PAS, Blocul ACUM, Dan Perciun şi Radu Marian.

Similare
RECOMANDĂRI