Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pe 9 octombrie, este marcată Ziua Internaţională a Poştei

În fiecare an, pe 9 octombrie, este marcată Ziua Internaţională a Poştei. De ziua lor, poştaşii îşi doresc respectul oamenilor, dar şi …salarii mai mari. Banii sunt şi printre motivele pentru care sectorul duce, în ultimii ani, o mare lipsă de angajaţi.

Ana Braşoveanu munceşte la Poştă de vreo 46 de ani. O viaţă de om, spune ea. A atins vârsta de pensionare de acum 12 ani, dar tot nu se poate dezlipi de meserie. Are grijă de vreo 7 mii de adrese, iar cartierul Telecentru îl cunoaşte ca în palmă.

ANA BRAŞOVEANU, angajată la Poştă: „Iniţial îmi părea că nu e aşa interesant lucru, dar mai apoi m-am obişnuit. Îmi place tare, comunici cu multă lume. Este mult lucru. Eu deservesc un raion care sunt oamenii de vârf a Republicii Moldova.”

De-a lungul timpului s-a schimbat mult tipul de corespondenţă pe care trebuie să o distribuie oamenilor. Mediul online are un cuvânt greu de spus în activitatea de zi cu zi.

ANA BRAŞOVEANU, angajată la Poştă: „Este foarte multă poştă, scrisori, ziare, reviste. Bonuri de plată diferite, 8-9 denumiri dacă nu mai multe. Este foarte mult material publicitar. Când vine noi atunci îl distribuim la domiciliu.Este volum de lucru foarte mult.”

Vremurile s-au schimbat iar unii mai regretă tradiţionalele scrisori din cutia poştală.

Potrivit datelor oficiale, la Poşta Moldova sunt aproape două mii de angajaţi. Salariul mic şi volumul mare de muncă fac ca fluxul de angajaţi să fie foarte mare. Cu un salariu mediu de 2400 de lei, puţini sunt cei care îşi doresc să fie factori poştali. Pe 9 octombrie 1874, a fost înfiinţată Uniunea Generală a Poştelor, transformată mai târziu în Uniunea Poştală Universală, care, din 1947, a devenit o instituţie specializată a ONU, cu sediul la Berna. Scopul marcării acestei zile este de a conştientiza rolul sectorului poştal în viaţa oamenilor şi a societăţilor de afaceri, contribuţia sa la dezvoltarea socială şi economică a ţărilor lumii.
Similare
RECOMANDĂRI