Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pedagogii cer majorarea salariilor cu 50% şi dublarea lefurilor pentru personalul auxiliar

"Profesor, nu cerşetor". Cu acest slogan, pedagogii au lansat astăzi petiţia "Profesorii merită". Până pe 5 septembrie, vor aduna semnături şi vor cere de la Ministerul Educaţiei majorarea salariilor pentru profesori cu 50% şi dublarea lefurilor pentru personalul auxiliar. Nemulţumirea pedagogilor vine după ce Guvernul a stabilit ca, de la 1 septembrie, salariile să fie indexate cu 8%, adică o creştere de doar câteva sute de lei.

Totul a început când pe internet a fost publicată o scrisoare adresată ministrului Educaţiei, Monica Babuc. Autoarea este Ana Turtureanu, profesoară în liceul din satul Chişcăreni. Femeia şi-a spus necazul atunci când a primit vestea de majorare acordată de autorităţi.

"Doamnă ministru, cum ar fi să trăiţi din aceşti bani o lună? Tot respectul pentru munca dvs., dar colegii mei nu muncesc mai puţin decât un ministru, în schimb, sunt răsplătiţi neadecvat. De la tribuna Parlamentului, la minister, în Guvern se tot vorbeşte despre lipsa cadrelor didactice şi non-didactice, despre faptul că numărul lor e în scădere, cererea fiind de şase ori mai mare decât oferta", scria atunci Ana Turtureanu.

În scurt timp, scrisoarea profesoarei a devenit virală pe internet. Aşa s-a născut iniţiativa de a colecta semnături pentru petiţia #profesoriimerită.

Profesorii au venit la Ministerul Educaţiei pentru a se plânge de majorarea acordată. Doritorii pot să semneze petiţia şi pe internet.

La începutul anului 2017, pedagogii au organizat ample proteste în care aveau aceleaşi solicitări. Atunci, Guvernul de la Chişinău a majorat lefurile cadrelor didactice cu doar 11%.
Similare
RECOMANDĂRI