Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pentru a depăşi problema deficitului de apă, la Dărcăuţi s-a construit o cişmea publică

Primăria satului Dărcăuţi din raionul Soroca, a construit o cişmea publică pentru a depăşi problema deficitului de apă în localitate. Pentru că majoritatea fântânilor au secat şi nu sunt apeducte, până acum oamenii erau nevoiţi să aducă apă în gospodării de la o distanţă de zeci de kilometri.

De când se ştie, Silvia Jorneac din Dărcăuţi, aduce apă de câteva ori pe săptămână din localităţile vecine, pentru că cea din fântânile din sat e murdară. Acum, femeia se bucură că poate aduce apă de la cişmeaua inaugurată recent, chiar în inima satului.

SILVIA JORNEAC, locuitoare s. Dărcăuţi: „Era tare greu din partea apei. Aici, la noi, aproape toată mahalaua n-avea, din capătul celălalt de sat tot nu era. Se ducea lumea: care pe la iaz, care pe la izvoare, da altă lume se ducea prin satele vecine. Acum e foarte bine."

Noua cişmea a fost construită deasupra unui izvor cu apă potabilă, depozitată într-un turn înalt de 130 de metri, iar capacitatea de umplere este de 10 tone pe oră. Proiectul a fost finanţat de Uniunea Europeană, prin intermediul Fundaţiei GIZ şi a costat peste 860 de mii de lei.

„Foarte greu era. Da amu e foarte bine. Dar dacă o să mai tragă şi prin sat domnul primar o să fie încă mai bine. De la trei fântâni iau apă. Vara ne descurcăm mai bine, aduceam cu cisterne, maşina, cu ce reuşeam, da iarna nu putem aduce că îngheaţă."

„E mai gustoasă  că la noi tare apa e cu săruri. Da asta e mai moale, mai calitativă, mai uşor se bea."

„Apa este de-o calitate mai bună, mai superioară. Mulţi iau pentru a face ceai, cafea."

Primarul localităţii spune că are noi obiective pentru aprovizionarea satului cu apă. Pentru anii următori, e prevăzută construcţia unui apeduct în Dărcăuţi.

OLEG ROZIMOVSCHI, primarul s. Dărcăuţi, r. Soroca: „Până o să ajungem noi la punctul cela când fiecare locuitor o să aibă apă în ogradă, la moment, lumea se foloseşte de punctul de distribuire şi-şi ia apa de care are nevoie, cu transport. Mai organizăm la bătrâni."

Până în prezent, jumătate din populaţia Republicii Moldova nu are apă curentă, iar 90% dintre WC-uri sunt în fundul curţii. În ultimul an, în Republica Moldova s-au construit 500 de kilometri de reţele de apă şi doar 39 de kilometri de canalizare.
Similare
RECOMANDĂRI