Peste 10 mii de traversări ale frontierei, în 24 ore. Încălcările depistate de Poliţia de Frontieră
Sursa foto:TRM Vizualizari:

Peste 10 mii de traversări ale frontierei, în 24 ore. Încălcările depistate de Poliţia de Frontieră

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 10 443 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 5 643 traversări persoane, dintre care 3 544 treceri la frontiera moldo-română, 1 250 treceri la frontiera cu Ucraina şi 849 treceri aeriene.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) au fost:

PTF Leuşeni – 1 508 traversări persoane;
PTF Aeroportul Chişinău – 849 traversări persoane;
PTF Giurgiuleşti-Galaţi -  711 traversări persoane;
PTF Sculeni - 802 traversări persoane;
PTF Costeşti - 259 traversări persoane.
 
Vezi Harta punctelor de trecere a frontierei sistate şi active:
http://www.border.gov.md/index.php/ro/harta-punctelor-de-trecere
 
Totodată, pe parcursul a 24 de ore, poliţiştii de frontieră au înregistrat următoarele acţiuni ilegale:
- cinci persoane au încălcat regimul zonei de frontieră şi cel al punctelor de trecere;
- un cetăţean străin a depăşit termenul de şedere pe teritoriul Republicii Moldova;
- un caz de trafic ilegal de bunuri;
- două persoane şi un mijloc de transport au fost identificate la controlul trecerii frontierei cu consemn naţional;
- 108 persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice (art.76' al CC al RM).
 
În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 10 443 persoane şi completate 5 521 fişe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecţiei de tip Covid-19 (febră, rinoree, tuse seacă).
 
Ofiţerii de la Linia Verde a Poliţiei de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 110 apeluri de la cetăţeni, unde s-au oferit consultaţii vizavi de situaţia de la frontiera de stat, condiţiile de traversare şi riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.
 
Poliţia de Frontieră în continuare activează la capacitate în vederea diminuării riscului de răspândire a infecţiei de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei de stat, dar şi se respectă măsurile de protecţie individuală a personalului din subordine.
 
La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuşi termometriei şi sunt informaţi despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului.
 
În conformitate cu prevederile Hotărârii nr.35 a CNESP din 27 noiembrie 2020, sunt prelungite măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova. Astfel, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale în continuare stabileşte lista ţărilor cu risc epidemiologic sporit sau scăzut de transmitere a COVID-19, clasificate în zone roşii şi verzi. Această listă se actualizează o dată la 14 zile, în ziua de vineri şi intră în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare. Se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a străinilor şi apatrizilor care declară că vin din ţările clasificate ca zonă verde şi se interzice celor care vin din ţările clasificate ca zonă roşie, cu excepţii. Totodată, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din ţările clasificate ca zonă verde, nu vor completa Fişa epidemiologică şi nu vor fi obligaţi de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile. Este important dacă punctul de pornire este situat într-o ţară clasificată ca zonă verde, iar în timpul călătoriei au fost tranzitate ţările clasificate ca zonă roşie, persoana este calificată ca venită din zona roşie.
 
Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova este efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:
- Giurgiuleşti-Galaţi, rutier – Giurgiuleşti-Reni, rutier;
- Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – Leuşeni-Albiţa, rutier;
- Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – Palanka-Maiaki-Udobnoe, rutier;
- Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – Tudora-Starokazacie, rutier;
- Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian - Criva-Mamalîga, rutier.
 
PF îndeamnă participanţii la traficul transfrontalier să manifeste o atitudine preventivă în raport cu virusul de tip COVID-19.
Similare
RECOMANDĂRI