Peste 120 de tineri din R. Moldova vor implementa proiecte în comunităţile lor
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Peste 120 de tineri din R. Moldova vor implementa proiecte în comunităţile lor

Nouă echipe de adolescenţi au primit granturi mici de la UNICEF şi ODIMM, pentru a susţine implementarea proiectelor iniţiate în comunităţile lor, ca parte a iniţiativei UPSHIFT Moldova. Acesta reprezintă un program de inovare socială pentru tineri, care oferă adolescenţilor din R. Moldova abilităţi şi competenţe pentru a aduce schimbări pozitive în comunităţile lor.

Peste 120 de tineri din R. Moldova au fost selectaţi pentru a participa la programul UPSHIFT – Ediţie Digitală, implementat de împreună cu TEKEDU. Pe parcursul a şase săptămâni, o echipă de experţi UPSHIFT a îndrumat riguros 15 echipe de tineri, învăţându-i să identifice soluţiile potrivite pentru problemele comunităţilor lor, ca apoi să le transforme în idei de afaceri cu un impact pozitiv, scrie IPN.

„Datorită COVID-19 am învăţat că trebuie să investim în mod substanţial în învăţarea la distanţă, nu doar în eventualitatea altor pandemii, ci şi pentru a conecta studenţii din comunităţi izolate şi marginalizate la o gamă mai largă de oportunităţi educaţionale. La nivel global, doar 50% dintre elevi şi studenţi au acces la învăţământul la distanţă, o cifră chiar mai mică pentru fete, care au acest acces doar în proporţie de 33 la sută. Adaptat la situaţia creată de pandemia COVID-19, UPSHIFT Moldova, lansat cu succes anul trecut, şi-a continuat activităţile în format digital în 2020”, susţine UNICEF Moldova.

„Este uimitor câţi tineri talentaţi avem în Moldova, cărora le pasă de bunăstarea comunităţilor şi care sunt dornici să sprijine dezvoltarea şi să participe activ la rezolvarea problemelor locale”, a spus Mihaela Iuraşcu, coordonatoare UPSHIFT Moldova.

„Pregătirea tinerilor pentru angajarea în câmpul muncii va aduce beneficii economiei, va promova Obiectivele de Dezvoltare Durabilă şi va îmbunătăţi bunăstarea a milioane de familii şi comunităţi”, a declarat Desiree Jongsma, reprezentantă de ţară UNICEF Moldova. Desiree Jongsma a mai spus că pandemia COVID-19 are repercusiuni economice şi sociale în Moldova şi în întreaga lume, care au şi un impact asupra tinerilor. Potrivit ei, importanţa programului UPSHIFT, care oferă tinerilor abilităţi antreprenoriale şi inovatoare, oferindu-le încredere în abilităţile lor şi în viitorul lor de succes, nu poate fi subestimată.

Tipurile de abilităţi pe care le dobândesc tinerii sunt la fel de importante. Tinerii trebuie să înveţe atât abilităţi tehnice, cât şi personale, precum dobândirea unei viziuni antreprenoriale şi abilităţi de gândire critică, de soluţionare a problemelor, precum şi capacitatea de adaptare şi comunicare.

Unul dintre proiectele câştigătoare este „LOFT” (Oportunităţi de învăţare pentru adolescenţi) prin care se urmăreşte a sprijini adolescenţii cu vârste între 11 şi 19 ani în alegerea unei cariere. „Mi-a plăcut modalitatea de predare în cadrul UPSHIFT. Au fost multe activităţi practice şi chiar dacă toată pregătirea a fost oferită online, m-am simţit conectată la fel ca şi cum ne-am afla în aceeaşi sală de clasă”, a împărtăşit Alexandra Lupan, 16 ani, Chişinău, membră a echipei LOFT.

Un alt proiect câştigător este cel al Mariei Cojocaru, o tânăra de 16 ani din Sângerei. Proiectul „Trăieşte prin artă” le permite tinerilor din Sângerei să înveţe cum să se exprime prin pictură şi artă. Maria şi echipa sa vor organiza cursuri pentru adolescenţii din raionul Sângerei, oferindu-le toate materialele necesare pentru vopsirea hainelor, precum şi îndrumare.

UPSHIFT Moldova este un program de inovare socială pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, cu un accent special pe cei marginalizaţi şi vulnerabili. Participând la acest program, tinerii dezvoltă abilităţi personale pentru identificarea şi rezolvarea problemelor sociale, folosind atât elemente de învăţare, cât şi oportunitatea de a lucra împreună. UPSHIFT Moldova este un program implementat de TEKEDU, o organizaţie non-profit, cu sprijinul UNICEF Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI