Peste 145 de mii de persoane s-au vaccinat până acum împotriva gripei sezoniere
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Peste 145 de mii de persoane s-au vaccinat până acum împotriva gripei sezoniere

Peste 145 de mii de persoane din contingentele profesionale şi cu risc sporit de îmbolnăvire au fost vaccinate contra gripei sezoniere cu vaccinul GC FLU quadrivalent. Cifra reprezintă 83,3% din numărul total de peste 174 de mii de oameni din aceste categorii. Totodată, în depozitul de vaccinuri al Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) în stoc mai rămân mai bine de 53 de mii de doze (potrivit situaţiei din 1 ianuarie curent).

Într-un răspuns la o solicitare de presă a IPN, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale precizează că sunt vaccinate împotriva gripei sezoniere contingentele profesionale şi cele cu risc sporit de îmbolnăvire şi dezvoltare a complicaţiilor post gripale. Este vorba despre: copiii şi adulţii expuşi unui risc înalt al complicaţiilor cauzate de gripă, copiii cu maladii cornice, bătrânii şi persoanele din în aziluri, femeile gravide. De asemenea, sunt vaccinaţi lucrătorii instituţiilor medico-sanitare publice, inclusiv CNAM, studenţii, rezidenţii şi profesorii USMF antrenaţi în acordarea asistenţei medicale bolnavilor în caz de epidemie, efectivul poliţiei de frontieră, personalul vamal, personalul azilurilor pentru bătrâni şi persoane cu dizabilităţi etc.

Legat de vaccinurile anti-COVID-19, Ministerul precizează că livrările în R. Moldova se vor face pe platforma COVAX, care va asigura cu titlu gratuit doze de vaccin pentru 20% din populaţia Republicii Moldova. De asemenea, sunt alocate resurse pentru procurarea dozelor de vaccin pentru 30% din populaţie. Şi autorităţile din România au promis Republicii Moldova o donaţie de până la 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19.

Ministerul Sănătăţii încurajează vaccinarea anti-COVID-19 şi a persoanelor care au fost vaccinate cu vaccin antigripal.

Similare
RECOMANDĂRI