Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Peste 300 de experţi participă la Forumul Regional de Securitate Cibernetică

Evoluţia tehnologiilor informaţionale aduce după ea şi o creştere a numărului de atacuri cibernetice. Peste şase milioane de astfel de atacuri se înregistrează, lunar, în Republica Moldova.

Riscul de a ajunge victima unui furt online este major, pentru că hackerii nu ţintesc doar companiile mari ci şi conturile persoanelor fizice. Peste 300 de specialişti din România, Statele Unite ale Americii, Italia şi China au participat la Forumul Regional de Securitate Cibernetică, unde au discutat despre importanţa securizării dispozitivelor conectate la internet.
 
Specialiştii spun că furturile de date se înregistrează nu numai în structurile guvernamentale, instituţii bancare sau companii mari ci şi în cazul întreprinderilor mici şi persoanelor fizice. O companie care oferă servicii de integrare a sistemelor informaţionale din Republica Moldova susţine că, zilnic, are cel puţin un client ale cărui date au fost afectate.
 
„Le-a fost spartă o casută poştală, căsuţa de mail, le-a fost criptată serverul de poştă un atac cibernetic care are ca scop criptarea serverului de poştă, datele care nu mai pot fi readuse înapoi, cu asta se confruntă în ziua de azi. Cel mai grav este că, atunci când se criptează, toate datele din companie”, a spus expertul de securitate ANDRIAN CORNEI.
 
„Băncile din Republica Moldova şi nu numai din Republica Moldova atrag şi pun accentul pe securizarea datelor, pe cele mai noi sisteme tehnice şi modele de securizare, fiindcă anume aici acei răi, persoane şi companii întregi care fac atacuri teroriste informaţionale”, a precizat şi expertul economic GHEORGHE COSTANDACHI.
 
Specialiştii în ameninţări informatice recomandă utilizatorilor să aibă copii ale informaţiilor şi să îşi securizeze bine conturile.

„Totul este atât de dinamic se poate ataca din Kenya până în Uzbekistan orice ţară, nu există nici o barieră. Din acest motiv este foartă împortantă colaborarea între state deoarece toate atacurile şi toata investigaţia sunt transfrontaliere. Dacă tot se întâmpla într-o singură ţară, ar fi şi mult mai uşor de prins, din păcate nu e aşa”, consideră RADU STĂNESCU,  consultant în securitatea informaţiei, Parlamentul European
 

„În primul rând, maximă atenţie la dispozitivele de pe care facem orice operaţiuni care vizează mediul online. O soluţie de securitate informatică nu ar trebui să lipsească nici de pe laptop, nici de pe telefonul mobil cu care interacţionăm pe internet, dar nici de pe dispozitivele de pe internetul lucrurilor, din casa inteligentă”, a spus BOGDAN BOTEZATU, director de cercetare în ameninţări informatice, România
 
Cele mai întâlnite tipuri de atacuri sunt cele care vizează parolele utilizatorilor. Acest tip de furt online este cel mai facil şi se numeşte fishing. Odată ce datele ajung la hakeri, ei se pot autentifica în sistemele de banking şi pot transfera bani.
 
„O victimă este expusă unei pagini unui formular de logare fie în bancă, fie în serviciul de mail, fie în reţeaua de socializare, pagina respectivă arată ca şi cum ar fi pagina pe care vrem noi să ajungem, dar e o altă adresă. În momentul în care ne completăm datele de autentificare ni se va zice parola este incorectă, dar datele noastre ajung defapt trimise hakerilor”, consideră BOGDAN BOTEZATU.
 
Scopul Forumului Regional de securitate este de a găsi soluţii de combatere a crimelor cibernetice.
 
„Efectele dar şi costurile criminalităţii cibernetice au crescut dramatic în ultima perioadă, iar atacurile cibernetice asupra structurilor critice guvernamentale şi scurgerile de informaţii sensibile reprezintă un adevărat pericol în adresa statalităţii şi securităţii naţionale”, a declarat prim-ministrul ION CHICU.
 
În opinia lui, SERGHEI POPOVICI, director la Serviciul Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică, „tehnologiile informaţionale devin atât de imprevizibile, încât pot fi cu uşurinţă scăpate de dub control. Tocmai acest lucru ne propunem să îl evităm su cel puţin să îl monitorizăm prin schimbul de bune practici, prin consultări publice, implicare şi perfecţionarea zilnică”.
 
Mâine, în cadrul Forumului Regional de Securitate Cibernetică participanţii vor lua parte la simularea mai multor scenarii de atacuri cibernetice pentru a identifica cele mai corecte soluţii. Exerciţiile vor fi ghidate de traineri din România, Ucraina, Marea Britanie şi Estonia.
 
Similare
RECOMANDĂRI