Peste 500 de mii de persoane, ajutate de ONU să depăşească greutăţile în contextul COVID-19
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Peste 500 de mii de persoane, ajutate de ONU să depăşească greutăţile în contextul COVID-19

Peste 500 de mii de persoane au fost ajutate de către ONU Moldova să depăşească greutăţile care au apărut în urma pandemiei de COVID-19. Una din aceste persoane este Liubov, o femeie de 30 de ani, văduvă, cu patru copii. Potrivit ei, indemnizaţia de supravieţuitor nu acoperă toate nevoile familie, iar ajutorul oferit este foarte util, precum şi produsele alimentare şi cele de igienă personală.

Potrivit ONU în Republica Moldova, exact doi ani în urmă, a fost lansată reforma sistemului de dezvoltare ONU, pentru a ţine promisiunea de realizare a Agendei 2030 şi a schimba modul de acţionare, răspuns şi livrare a rezultatelor. Se dorea o instituţie mai eficientă şi mai receptivă la solicitările, inclusiv urgente, ale statelor membre. Republica Moldova se numără printre cele peste 162 de ţări în care au apărut Oficii ale Coordonatorului Rezident. Formată din zece specialişti locali şi internaţionali, echipa este condusă de coordonatorul rezident, oficialul cu cel mai înalt rang, reprezentând secretarul general ONU la nivel de ţară, relatează IPN.

Simon Springett, coordonatorul rezident ONU în Moldova, a remarcat că scopul şi aşteptările de la un Oficiu al Coordonatorului Rezident ONU ţin de faptul ca acesta să coordoneze eforturile de ţară ale sistemului de dezvoltare ONU Moldova privind susţinerea R. Moldova în procesul de dezvoltare sustenabilă. Oficiul consolidează un proces complex al cooperării şi coordonării privind dezvoltarea şi menţinerea unei comunicări şi colaborări permanente, eficiente cu agenţiile şi fondurile ONU Moldova, reprezentanţii Guvernului, partenerii de dezvoltare şi alţi actori cheie implicaţi.

Într-un timp restrâns, a fost elaborat Planul ONU Moldova de Răspuns şi Redresare COVID19 sub ghidarea şi coordonarea Oficiului Coordonatorului Rezident şi cu suportul Guvernului pentru a adresa nevoile imediate aşa cum sunt cele ale lui Liubov, şi cele pe termen lung privind recuperarea. Planul astăzi cuprinde 99 de proiecte şi acţiuni concrete, menite să ofere ajutor ţării şi cetăţenilor pe timp de criză, dintre care 47 sunt în proces de realizare fie deja au fost finalizate.

Planul ONU Moldova de Răspuns şi Redresare COVID19 are la baza drepturile omului şi obiectiv general de a nu lăsa pe nimeni în urmă. Şefa Oficiului pentru Drepturile Omului în Moldova, Bea Ferenci, susţine că drepturile omului stau la baza activităţii sistemului ONU, iar pe timp de criză în special, este esenţial ca suportul oferit nu lasă pe nimeni în urmă. Potrivit ei, se lucrează cu toate agenţiile ONU pentru a identifica grupurile de persoane cele mai vulnerabile şi marginalizate, precum şi organizaţiile societăţii civile prin intermediul cărora ajutorul ajunge la cei mai vulnerabili.

Încă până la apariţia primului caz de infectare în R. Moldova, ONU Moldova, prin intermediul Oficiului Coordonatorului Rezident ONU şi OMS, a fost într-o comunicarea permanentă cu Guvernul, fiind unul din primii parteneri de dezvoltare care a oferit ajutor R. Moldova pentru a lupta cu pandemia.
Similare
RECOMANDĂRI