Peste 9 mii de traversări timp de o zi. Aproape 60 de persoane, documentate la frontieră pentru că au încălcat măsurile epidemiologice
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Peste 9 mii de traversări timp de o zi. Aproape 60 de persoane, documentate la frontieră pentru că au încălcat măsurile epidemiologice

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 9 599 traversări, în scădere cu circa 80% faţă de prima zi de Crăciun (stil vechi) a anului precedent. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 4 263 traversări persoane, dintre care 2 767 treceri la frontiera moldo-română, 973 treceri la frontiera cu Ucraina şi 523 treceri aeriene.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) au fost:
PTF Leuşeni – 1 061 traversări persoane;
PTF Sculeni - 676 traversări persoane;
PTF Giurgiuleşti-Galaţi - 601 traversări persoane;
PTF Aeroportul Internaţional Chişinău – 523 traversări persoane;
PTF Cahul - 306  traversări persoane.

Totodată, pe parcursul a 24 de ore, poliţiştii de frontieră au înregistrat următoarele acţiuni ilegale:
- o persoană a încălcat regimul punctelor de trecere a frontierei;
- doi cetăţeni străini au încălcat termenul de şedere pe teritoriul Republicii Moldova;
- 59 de persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice (art.76' al CC al RM).

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 9 599 persoane şi completate 100 fişe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecţiei de tip Covid-19 (febră, rinoree, tuse seacă).

În conformitate cu prevederile Hotărârii nr.35 a CNESP din 27 noiembrie 2020, sunt prelungite măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova. Astfel, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale în continuare stabileşte lista ţărilor cu risc epidemiologic sporit sau scăzut de transmitere a COVID-19, clasificate în zone roşii şi verzi. Această listă se actualizează o dată la 14 zile, în ziua de vineri şi intră în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare. Se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a străinilor şi apatrizilor care declară că vin din statele clasificate ca zonă verde şi se interzice celor care vin din ţările clasificate ca zonă roşie, cu excepţii. Totodată, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din statele clasificate ca zonă verde, nu vor completa Fişa epidemiologică şi nu vor fi obligaţi de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile. Este important dacă punctul de pornire este situat într-o ţară clasificată ca zonă verde, iar în timpul călătoriei au fost tranzitate ţările clasificate ca zonă roşie, persoana este calificată ca venită din zona roşie.

Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova este efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:

- PTF Giurgiuleşti-Galaţi, rutier – PTF Giurgiuleşti-Reni, rutier;
- Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – PTF Leuşeni-Albiţa, rutier;
- Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – PTF comun Palanka-Maiaki-Udobnoe, rutier;
- Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – PTF Tudora-Starokazacie, rutier;
- Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian - PTF comun Criva-Mamalîga, rutier.

Similare
RECOMANDĂRI