Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Petroliştii au scăzut preţul la carburanţi, după avertizarea ANRE

Mai multe staţii PECO au scăzut astăzi preţurile la carburanţi, pentru prima dată în acest an. Decizia vine după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a avertizat că va retrage licenţele companiilor petroliere care au făcut majorări ilegale în ultimele zile deşi instituţia a decis luni îngheţarea temporară a preţurilor.

În perioada 14 - 16 iunie mai multe companii au majorat preţurile la benzină şi motorină, încălcând astfel o decizie a ANRE prin care s-a interzis orice scumpire până la aprobarea noii metodologii de calcul a preţurilor. Companiile petroliere au fost obligate să revină la preţurile vechi, până la miezul nopţii.

NATALIA CHICU, reporter TVR MOLDOVA: La una dintre benzinăriile care a majorat preţul la carburanţi un litru de benzină  putea fi cumpărat cu 20 de lei şi 60 de bani. Astăzi s-a ieftinit cu 24 de bani şi costă acum 20 de lei 36 de bani. Un litru de motorină se vindea cu 16 lei şi 99 de bani, astăzi s-a ieftinit cu 26 de bani şi costă 16 lei şi 73 de bani.

Contactate de TVR Moldova, companiile petroliere vizate nu au vrut deocamdată să facă niciun comentariu. Directorul executiv al Asociaţiei Investitorilor Străini, Ana Groza a declarat că nu poate comenta acţiunile membrilor asociaţiei şi fiecare companie activează după propriile reguli şi decizii, asumându-şi riscurile.
Luni, în cadrul unei şedinţe la ANRE, petroliştii au justificat majorările de preţ prin faptul că au pierderi financiare.

CORNEL CONSTANTINESCU, reprezentant companie petrolieră: Este extraordinar de deranjant pentru noi faptul că, în primul rand dacă spuneţi care este marja cu care trebuie să lucrăm, nici măcar calculele pe baza cărora aţi stabilit marjele de 2,33 respectiv 1,98  nu le ştim şi nu înţelegem cum au fost calculate.
MARIANA SOLOMON, director financiar companie petrolieră: Până la moment aceste cheltuieli au fost recunoscute de către Agenţie şi acum deja prin calcului stabilit nu mai sunt recunoscute. Prin ce pârghii ar urma companiile să-şi eficientizeze costurile la staţii, să închidem energia, să nu achităm salariile."

Preţurile la carburanţi s-au modificat de mai multe ori, fără motivaţii clare, iar autorităţile au spus că există suspiciuni de înţelegeri de cartel. Din 2016 şi până în 2019, ANRE a stabilitt, o dată la două săptămâni, preţuri maximale pentru benzină şi motorină.  Din martie 2019, Agenţia a aprobat o nouă metodologie conform căreia petroliştii stabilesc preţurile de comercializare, fără să depăşească rata de rentabilitate anuală de 10%. În urma deselor majorări de preţ din acest an, autorităţile au anunţat că se va reveni, de la 1 iulie 2021, la plafonarea preţurilor. În ultimele 6 luni, în Republica Moldova, preţul pentru un litru de benzină s-a majorat, in medie, cu 5 lei.
 
Similare
RECOMANDĂRI