Poliţia investighează legalitatea acţiunilor consiliului raional şi a primăriei municipiului Orhei în contextul restricţiilor anti-COVID-19
Sursa foto:or.md Vizualizari:

Poliţia investighează legalitatea acţiunilor consiliului raional şi a primăriei municipiului Orhei în contextul restricţiilor anti-COVID-19

În perioada 22 ianuarie - 20 februarie a fost declarată starea de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Săptămânal, peste 8 mii de persoane se îmbolnăvesc de COVID-19, iar expuşi infectării sunt şi copiii. În acest context, la data de 20 ianuarie 2022, în baza prevederilor Hotărârii CNESP, au fost instituite măsuri şi restricţii de sănătate publică, obligatorii pentru toate persoanele fizice şi juridice.

Deciziile CNESP prevăd ca în această perioadă, instituţiile de învăţământ general, cu excepţia instituţiilor de educaţie timpurie, vor activa în regim online. 
 
Chiar dacă IGP a venit cu un apel către autorităţile publice locale de a-şi aduce în concordanţă Hotărârile teritoriale cu cele ale comisiei naţionale, la data de 21 ianuarie administraţia raionului şi a Primăriei municipiului Orhei, a emis o Hotărâre, prevederile căreia contravin celor indicate în Hotărârea CNESP nr.2 din 20 ianuarie. 
 
În urma vizitelor de monitorizare realizate de angajaţii IGP, s-a constatat că din 47 de instituţii de învăţământ din raionul Orhei-contrar prevederilor CNESP, 45 de instituţii activează cu prezenţa fizică şi doar 2 dintre acestea în regim online. În acelaşi timp, în municipiul Orhei, toate instituţiile de învăţământ activează cu prezenţă fizică. Acest fapt contravine prevederilor Hotărârii CNESP şi pune în pericol viaţa şi sănătatea elevilor, a profesorilor, dar şi întreaga comunitate. 
 
Pentru a exclude faptele ilegale comise de administraţia publică locală din raionul Orhei, angajaţii IGP au solicitat convocarea repetată de urgenţă a Comisiei teritoriale Orhei, în vederea revizuirii prevederilor Hotărârii nr.1 din 21.01.2022 şi conformarea obligatorie la Hotărârea nr.2 din 20. 01.2022.
 
La fel, pentru a stopa încălcările comise, poliţia a înaintat un şir de prescripţii, prin care au cerut conformarea la Hotărârea CNESP şi măsurile de sănătate publică prevăzute în Hotărârea respectivă. 
 
Nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate expuse în Hotărârea CNESP nr.2 din 20.01.2022, constituie pericol pentru sănătatea publică şi vor servi temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere a persoanelor fizice şi juridice în baza art.76/1 din Codul Contravenţional al Republicii Moldova. În acelaşi timp, materialele acumulate, în care sunt vizate persoane cu funcţii de răspundere din cadrul Autorităţilor Publice Locale, vor fi remise către Centrul Naţional Anticorupţie, pentru examinarea şi adoptarea unei decizii. 
Similare
RECOMANDĂRI