Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Poliţia, la datorie în perioada sărbătorilor de Crăciun pe stil vechi. Recomandările oamenilor legii pentru cetăţeni

În perioada sărbătorilor de Crăciun pe stil vechi, peste 3500 de poliţişti din Republica Moldova vor fi la datorie. Oamenii legii le recomandă cetăţenilor să fie prudenţi în aceste zile. Când cumpără produse pirotehnice, să o facă doar din locuri autorizate, să fie atenţi şi să nu lase locuinţele fără supraveghere pentru a nu cădea pradă hoţilor. Poliţia mai atrage atenţia părinţilor să aibă grijă unde merg copiii lor la colindat, astfel încât să nu interacţioneze cu persoane venite de peste hotare, pentru a evita răspândirea virsului Sars-Cov-2.

În perioada 25 decembrie - 3 ianuarie, peste 2500 de politişti au fost in misiuni de ordine publică. Cu toate acestea, în zece zile s-au înregistrat peste 700 de posibile infracţiuni, dintre care 4 omoruri, 2 tentative de omor şi peste 60 de furturi din locuinţe. Începând din această noapte, până la sfârşitul săptămânii vor mai fi antrenaţi în misiuni încă o mie de poliţişti. 

DANIEL MAZEPA, reprezentant INSP: "În perioada sărbătorilor, când vă pregătiţi să sărbătoriţi, să consumaţi băuturi alcoolice la masăm armele de autoapărare sunt puse în safeu la păstrare, uitaţi de ele. Am sesizat că foarte multe lume, posesori de arme legale, utilizează arma de autoapărare sau de vânătoare în scop de a da salve, de a onora anumite tradiţii, vrem să vă atenţionăm că această tentativă de a utiliza arma este ilegală. Puteţi fi sancţionaţi. Nu vă lăsaţi domiciliul fără supraveghere să nu fiţi victima infractorilor".

Poliţia reaminteşte cetăţenilor şi agenţilor economici că localurile de alimentaţie publică si agrement nu trebui să activeze după ora 22.

DANIEL MAZEPA, reprezentant INSP: "Este pasibilă de răspundere contravenţioneală atât persoana fizică, care se află într-un local după orele 10, cât şi persoana juridică. Noi amintim că am făcut razii masive în ajun de sărbători, am depistat localuri care lucrau. Noi vom dubla numărul de patrule şi de persoane care o să verifice, unii sub acoperire, alţii pe civil, nici n-o să ştiţi cine vine la masa dvs".

Poliţia recomandă să se evite întâlnirea mai multor rude la masa de sărbătoare astfel încât să se elimine riscul de îmbolnăvire a celor apropiaţi. 

Oleg Rusu, reprezentant INSP: "Dacă ne întâlnim într-un grup mare, îi punem în primejdie pe cei care fac parte din grupul de risc: părinţii, buneii, străbuneii noştri. Recomandăm la ei mai norocoşi oameni, care au bunei şi străbunei să evite întâlnirea cu ei. Faceţi aşa ca acel "La mulţi ani" pe care îl spunem noi de fiecare dată, să se adeverească şi să-l puteţi spune şi la anul, şi la anul viitor şi mulţi ani înainte".

În perioada 25 decembrie – 4 ianuarie au fost înregistrate şi 55 de accidente rutiere grave, soldate cu 7 decese şi 55 de persoane rănite. 

PAVEL APOSTOL, reprezentant INSP: "Peste 50% din aceste accidente sunt cu implicarea pietonilor. Încălcarea de bază care generează astfel de accidente ţine de neacordarea priorităţii pietonilor de către conducătorii auto şi traversarea neregulamentară a părţii carosabile".

Pentru a preveni tragediile, poliţiştii a oprit în trafic mai mulţi şoferi şi le-au oferit pliante informative.

Doar în perioada 25 decembrie – 4 ianuarie peste 115 şoferi au fost prinşi băuţi la volan.
Similare
RECOMANDĂRI