Politicile pe piaţa muncii trebuie regândite în contextul îmbătrânirii demografice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Politicile pe piaţa muncii trebuie regândite în contextul îmbătrânirii demografice

Politicile statului în domeniul pieţei muncii trebuie regândite pentru a o face accesibilă în contextul proceselor de îmbătrânire demografică, dar şi pentru a asigura muncitori calificaţi pentru „profesiile viitorului”. Sunt sugestii făcute la conferinţa internaţională „Parteneriate pentru o lume a muncii în schimbare”, desfăşurată astăzi la Chişinău.

Potrivit ministrei sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Silvia Radu, ministerul, împreună cu Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), a dezvoltat documente de politici menite să producă schimbări pozitive în domeniul ocupării forţei de muncă. A fost elaborată Strategia naţională pentru ocuparea forţei de muncă pentru perioada 2017-2021 şi noua Lege cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă. Potrivit ministrei, în ultimele decenii tehnologiile s-au dezvoltat, devenind necesară reglementarea noilor forme de ocupare a forţei de muncă „pentru a permite fiecăruia să se regăsească la un loc de muncă pe care şi-l doreşte”. Este necesară şi digitalizarea forţei de muncă, cu accent pe gândirea analitică.

Vicedirectorul Institutului Naţional de Cercetări Economice, Olga Gagauz, a remarcat îmbătrânirea populaţiei şi a forţei de muncă. Dacă tendinţele se vor menţine, către anul 2035 populaţia ţării se poate reduce până la 2,3 milioane de oameni. În consecinţă, se va schimba şi balanţa dintre cererea şi oferta pe piaţa muncii. Se estimează că, în structura populaţiei, va creşte ponderea persoanelor de 45 de ani şi peste, de aceea e nevoie de gândit cum pot fi asigurate condiţii de muncă pentru persoanele la vârsta de pre-pensionare.

Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a remarcat că este important ca fiecare salariat să simtă obiectivele de dezvoltare durabilă. Sindicatele solicită ratificarea urgentă a Convenţiei 102 (privind normele minime de securitate socială) şi 161(privind serviciile de sănătate ocupaţională) ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi propune încheierea unui acord între Guvern, sindicate şi patronate care să contribuie la consolidarea dialogului social precum şi realizarea agendei 2030. „Muncitorii aşteaptă un nivel de trai mai înalt”, a spus preşedintele CNSM.

Markus Piligrim, director al Oficiului subregional al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, a menţionat că Moldova mai are încă mult de lucru asupra aspectelor ce ţin de numărul mare de tineri care nu lucrează şi nici nu învaţă, migraţia şi deficitul pe piaţa muncii. E nevoie să se facă mai mult pentru a asigura condiţii decente de muncă şi pentru a reduce angajarea informală.

Conferinţa are loc cu ocazia celebrării Centenarului Organizaţiei Internaţionale a Muncii.
Similare
RECOMANDĂRI