Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Poluarea, lipsa gropilor de gunoi la standarde europene sau rata scăzută de împădurire, doar câteva din problemele de mediu din Republica Moldova

Poluarea, lipsa gropilor de gunoi la standarde europene sau rata scăzută de împădurire sunt doar câteva dintre problemele de mediu din Republica Moldova. Nu stăm bine nici la eficienţa energetică şi la implementarea proiectelor de obţinere a energiei regenerabile. Puţin peste 4 la sută din consum provine din surse alternative. Ecologistii trag un semnal de alarmă şi o parte dintre probleme le-au pus în discuţie, astăzi, în cadrul evenimentului Ziua Verde, în Ialoveni.

Potrivit experţilor de mediu, în Republica Moldova nu există nicio gunoişte la standarde europene. Peste 20% dintre deşeuri sunt mase plastice, iar cele mai multe dintre ele nu sunt reciclate.

NADEJDA CEBOTARI, expert în managementul deşeurilor: „Specialiştii au confirmat că mai mult de 85% din apele din fântâni nu mai sunt potabile din cauza poluării. Deasemenea, apele de suprafaţă sunt poiluate, atât cu deşeuri cât şi cu pesticide.”

Şi calitatea solului este mult sub normele admisibile.

NADEJDA CEBOTARI, expert în managementul deşeurilor: „Noi toţi am trăit cu mitul că Moldova are cele mai bune soluri, cele mai bune ciornoziomuri. Adevărul este că jumătate din solurile care sunt folosite pentru agricultură sunt erodate sau degradate.”

Trebuie luate măsuri urgente şi se fac paşi prea mici pentru ecologizare. Este nevoie de proiecte dar mai ales de implementat ideile.

MIHAI LUPU, expert, Institutul de Energetică: „Avem o acoperire în Republica Moldova în jur de 4,2-4,5% din consumul total de energie. Ţinta stabilită pentru anul de referinţă 2020 era de 10%. Încercăm ca această ţintă să o atingem, dar spre anul 2025.”

Participantii la evenimentul de la Ialoveni au discutat dar au şi pus mâna pe unelte pentru a curăţa câteva străzi din oraş.

„Mă doare sufletul când noi moldovenii atragem o mai mică atenţie la ceea ce înseamnă ecologie, curăţenie. La nivel că nu se respectă asta înseamnă că nu sunt cei 7 ani de acasă.”

SERGIU ARMAŞU, primar Ialoveni : „Avem gunoiştea din oraş care e oproblemă. Sperăm să o rezolvăm cu ajutorul autorităţilor centrale. Nu avem acele condiţii ca să facem reciclarea.”

„E important să avem grijă de mediu pentru că acest aer noi îl expirăm, nu natura sau altcineva.  Aruncarea deşeurilor doar la locuri specializate. Este important pentru animale şi oameni. Eu am grijă de mediu prin a nu arunca gunoiul, câteodată îl mai strângem.”

Proiectul Comunitate implicată pentru prosperitate. Ialoveni – oraşul viitorului  - face parte din programul de granturi locale, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Centrul de Inovare şi Politici.
Similare
RECOMANDĂRI