Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pompieri au pornit prin satele R. Moldova pentru a informa gospodarii despre regulile anti-incendiu şi pentru a verifica dacă sunt respectate

Neglijenţa şi utilizarea necoresponzătoare a instalaţiilor pentru încălzire face tot mai multe victime. Doar în acet an, 15 oameni s-au intoxicat cu monoxid de carbon, in urma a 50 de incendii. De astăzi, pompieri au pornit prin satele Republicii Moldova pentru a informa gospodarii despre regulile anti-incendiu şi pentru a verifica dacă sunt respectate.

„ Plapuma dată să fie luată la o parte, la fel şi covoraşul şi ar fi de dorit cel de pe perete. Să nu lăsaţi focul aprins în sobă când plecaţi de acasă, sau vă gătiţi de somn, deoarece aveţi copil mic. ”

O echipă a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a mers în satul Grătieşti. Aici, cei mai mulţi dintre localnici fac focul în sobe. Exploatarea greşită a sistemelor de încălzit este una dintre principalele cauze a incendiilor.

„În tot anul o curăţ, toamna, vara, e curăţită tot şi hogeagul şi tot e în regulă. ”

„ Am dat examen când ne-a pus gazul, cum să pornim instalaţia, cum să păzim şi seara când ne culcăm, am ferit toate celea, şi nopatea mă scol să verific.”

Sunt gospodării în care se face focul in sobe dar se folosesc şi instalaţii cu gaz. Multi dintre utilizatori nu cunosc toate regulile de securitate şi acţionează deseori intuitiv, fără să conştientizeze pericolul.

„Ce ţine de sobă chiar dacă nu utilizaţi dar când o s-o utilizaţi să nu fie materiale combustibile, lemnele doar câte folosiţi-dar vedeţi că nici nu le am aici.”

„Cred că acei mai tineri mai altfel se uită, cei în vârstă nu prea, aşa e. Eu nu am umblat cu documentaţia, ginerele  s-a informat, dar eu mă rog, nu prea cunosc.”

„Asta e sănătatea noastră şi viitorul copiilor.”

Pompierii au trecut pragul în special bătrânilor, celor cu mulţi copii şi au stabilit că multe dintre reguli nu sunt respectate. Pe lângă sfaturi, ei au oferit în dar şi au montat detectoare de fum.

SERGHEI JOSAN, şef, Secţie Apărare Împotriva Incendiilor: „Uneori sunt mici încălcări cum ar fi amplasarea materialelor combustibile nemijlocit în apropierea sobelor.  Verificarea acestora se face până la începerea sezonului rece, dotarea acestora cu uşiţe de protecţie, depistarea vizuală a fisurilor prin care este posibilă emanare de fum.”

ION BANTAŞ, şef, Laborator Experimental Antiincendiar: „Se va purcede la deshiderea geamurilor, în momentul dat se va evita aprinderea instalaţiilor de foc, sau a surselor electrice, se recomandă ieşire în exterior şi apelarea serviciului de urgenţă. ”

În 2021, în Republica Moldova s-au produs peste 1600 de incendii în care şi-au pierdut viaţa 86 de oameni.
Similare
RECOMANDĂRI