Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Povestea singurului meşter popular din Republica Moldova care confecţionează păpuşi din porţelan în port tradiţional

Pasiunea de a crea ceva deosebit devine deseori o ocupaţie de bază a meşterilor populari, iar uneori, chiar le dă un imbold pentru dezvoltarea unor afaceri. E şi cazul Valentinei Cemîrtan din satul Ţolica, raionul Cantemir, singurul meşter popular din Republica Moldova care confecţionează păpuşi din porţelan în port tradiţional. Meşteriţa a reuşit, recent, să instruiască şi să transmită secretele meşteşugului şi altor două femei din localitate, iar împreună au pornit o mică afacere.

Povestea păpuşilor realizate de Valentina Cemîrtan începe în vremurile în care ţopăia de bucurie pentru două mere şi-un covrig primite de la bunici, iar jucăriile erau lucruri, la care un copil de la ţară putea doar să viseze.

VALENTINA CEMÎRTAN, meşter popular: "Eu din copilărie, care mă cunosc ştiu că făceam păpuşi din petică. A fost ca un  imbold am văzut în România. Erau făcute din lut polimeric, la noi lutul polimeric încă nu era. Apoi am citi pe net şi am văzut reţeta din porţelan. "
 
De-a lungul timpului, păpuşile mătuşii Valentina s-au transformat în adevărate obiecte de artă. Sunt pictate manual, îmbrăcate în haine croite din bumbac şi cu batic cu motive florale. Fiecare păpuşă are povestea ei, spune femeia.

VALENTINA CEMÎRTAN, meşter popular: „De la început le făceam istorice. Asta-i din secolul 16, unele nu le mai am. Mai recent am păpuşi naţionale, chiar cu atribute – cu o vioară, instrument muzical, apoi am un moş care cântă la tobă."

Valentina Cemîrtan este unicul meşter din Republica Moldova care face păpuşi din porţelan în port tradiţional. Recent, în cadrul unui proiect finanţat de Organizaţia Internaţională a Muncii, două tinere din localitate rămase fără loc de muncă în perioada pandemiei, au învăţat de la Valentina Cemîrtan acest meşteşug.

VALENTINA CEMÎRTAN, meşter popular:"Am învăţat 2 fete. Îmi pare bine că s-au nimerit două fete cu intuziasm, optimism, care m-au ascultat cu gura căscată." 00.32-00.54 "aici avem o păpuşă în lucru acum..Se face un carcas din sârmă pe care se aplică mai departe toate părţile corpului, îi punem părul. Desenul feţei e  ultima etapă. Lla început nimeni nu credea că sunt feţele noastre, credeau că noi le cumpărăm."

Diana Cioclea are două fetiţe, iar pentru a le întreţine a fost nevoită să muncească mult timp zilier. Datorită proiectului Parteneriatul Local de Ocupare, implementat cu sprijinul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, femeia a învăţat cum să meşterească păpuşi din porţelan, iar împreună cu Valentina Cemîrtan şi o altă consăteancă au pus pe roate o mică afacere în domeniu.

DIANA CIOCLEA, beneficiară proiect: Am început din simplă curiozitate să vedem dacă putem sau nu şi după prima păpuşă am văzut că mi se primeşte şi am continuat mai departe. Pe viitor ne propunem să ajungem cu ele la expoziţii pentru că-i produs unicat din porţelan pe care-l facem noi. "

MARIA STOIANOV, beneficiară proiect : „Ne gândim la ambalare acum să o facem ca să aibă un aspect ca să fie ca un cadou, suvenir. Sperăm pe viitor ca să fie ca o afacere, să avem un viitor fiindcă avem copii ca să nu  plecăm undeva să rămână singuri."

Datorită asistenţei financiare obţinute în cadrul proiectului, meşteriţele  au procurat o maşină modernă de brodat şi materie primă pentru confecţionarea păpuşilor. În cadrul Parteneriatului Local de Ocupare, 4 meşteri populari din raionul Cantemir au fost susţinuţi de Organizaţia Internaţională a Muncii şi Uniunea Meşterilor Populari pentru a-şi formaliza activitatea, iar 8 femei au fost încadrate în câmpul muncii.
 
Similare
RECOMANDĂRI