Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Premieră medicală în R. Moldova. Chirurgii Spitalului Republican „Timofei Moşneaga" i-au salvat viaţa unui pacient înlocuindu-i venele sintetice de la un picior cu vase sangvine de la celălalt

Premieră medicală în Republica Moldova. Chirurgii Spitalului Republican "Timofei Moşneaga" i-au salvat viaţa unui pacient înlocuindu-i venele sintetice de la un picior cu vase sangvine de la celălalt. Apoi au intervenit într-o zonă greu accesibilă a bazinului pentru a-i conecta piciorul la circuitul sangvin. A fost o operaţie extrem de complicată, însă medicii au reuşit să-şi ducă la bun sfârşit misiunea.

Mihai Sacalîi din raionul Ceadîr-Lunga a fost operat iniţial în Turcia unde i-au fost înlocuite venele afectate de la nivelul abdomenului cu proteze sintetice. După o infecţie s-a adresat specialiştilor de la Spitalul Clinic Republican "Timofei Moşneaga".

MIHAIL SACALÎI, pacient: „Îmi curgea sânge din rană. Şi nu ştiam ce şi cum să fac. I-am telefonat lui Emelian Oţel. După operaţie, după anestezie, ca orice bolnav am avut dureri. Acum da, deja pot să merg, dar sincer să fiu, îmi este frică, mă pune în gardă.”

EMELIAN OŢEL, chirurg vascular: „S-a colectat venă material propriu autolog organismului de la piciorul lateral relativ sănătos pentru a schimba acest vas sintetic infectat. În primul rând pentru a păstra membrul inferior a pacientului şi potenţial a salva viaţa.”

După o lună şi jumătate medicii i-au mai făcut o operaţie şi de această dată una inedită. Pentru a salva piciorul pacientului şi a reduce riscul unei hemoragii repetate, chirurgii au recurs la protezarea extraanatomică cu autovenă. Operaţia a durat patru ore, timp în care trei specialişti au luptat pentru viaţa pacientului.

EMELIAN OŢEL, chirurg vascular: „Este o zonă relativ greu aboradbilă din punct de vedere tehnic şi anatomic. Se numeşte orificiul obturator care se află adânc în bazinul mic. Şi pentru a conecta piciorul la sursa de sânge şi a excluze zona de infecţie a fost nevoie de abordat această zonă.”

SERGIU DANU, medic rezident, Chirurgie Vasuclară: „Ceva neobişnuit pentru noi a fost zona prin care a fost adusă această proteză autologă  de la pacient- venă, zona bazinului mic, care defapt e destul de greu abordabil chirurgical, anatomic şi vizual. Fără control vizual defapt în mare a majoritate, doar tactil. ”

Acum bărbatul face pansamente şi se află la domiciliu. Potrivit medicilor starea lui de sănătate este bună.
Similare
RECOMANDĂRI