Preţurile medii au crescut în luna august cu 4,64% faţă de acum un an. Cel mai mult s-au scumpit produsele nealimentare
Sursa foto:Radio Chişinău Vizualizari:

Preţurile medii au crescut în luna august cu 4,64% faţă de acum un an. Cel mai mult s-au scumpit produsele nealimentare

Preţurile medii au crescut în luna august cu 4,64% faţă de acum un an, iar cel mai mult s-au scumpit produsele nealimentare, potrivit datelor oferite de Biroul Naţional de Statistică.

Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu aproape 7%, creşterea fiind determinată în special de majorarea preţurilor la carburanţi şi materialele de construcţie cu aproximativ 18%.

Produsele alimentare au fost cu aproape 5% mai scumpe decât în august 2020. Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la ulei – aproape 48% şi ouă - peste 30%. În schimb s-au ieftinit fructele şi legumele cu 4% şi, respectiv, 8%.

Costul serviciilor a înregistrat o uşoară creştere cu 1%, în condiţiile în care gazul şi energia electrică s-au ieftinit.

Amintim că Banca Naţională a decis majorarea, din data de 6 septembrie, a ratei de bază cu un punct procentual - de la 3,65 la 4,65%, din cauza presiunilor inflaţioniste şi a riscurilor şi incertitudinilor cauzate de evoluţia situaţiei pandemice. BNM prognozează o creştere continuă a inflaţiei până la sfârşitul anului 2022.

Similare
RECOMANDĂRI