Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a avut o întrevedere cu reprezentantul OSCE, Thomas Mayr-Harting
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a avut o întrevedere cu reprezentantul OSCE, Thomas Mayr-Harting

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a discutat astăzi, în cadrul unei întrevederi, cu Thomas Mayr-Harting, reprezentantul special al Preşedinţiei în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană.

În cadrul discuţiilor, părţile au abordat un spectru larg de subiecte care se regăsesc pe agenda anului curenta procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Printre priorităţile - cheie se numără: asigurarea asistenţei pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi restabilirea liberei circulaţii în şi dinspre regiunea transnistreană; menţinerea unei dinamici pozitive în platformele de negocieri; crearea premiselor propice pentru convocarea unei noi runde oficiale a formatului ,,5+2”; implementarea înţelegerilor din aşa-numitul pachet „Berlin plus” şi soluţionarea celor mai urgente probleme în interesul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului ş.a.

De asemenea, a fost discutată şi necesitatea de a elimina toate barierele introduse în regiunea transnistreană în contextul pandemiei.

Şeful interimar al Executivului a menţionat că Guvernul Republicii Moldova pledează pentru menţinerea unui dialog dinamic şi constructiv, îndreptat în favoarea intereselor populaţiei. Aureliu Ciocoi a subliniat că instituţia mizează pe suportul Preşedinţiei în exerciţiu OSCE în vederea soluţionării cu eforturi comune a problemelor ce afectează locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

De asenemenea, reprezentantul OSCE a avut o întrevedere şi cu vicepremierul pentru Reintegrare, negociatoarea-şefă din partea Chişinăului în procesul de reglementare transnistreană, Olga Cebotari. Viceprim-ministra pentru reintegrare a mulţumit înaltului oficial pentru efectuarea acestei importante vizite de lucru în Republica Moldova care a servit un bun prilej pentru desfăşurarea unui dialog productiv, prezentarea şi coordonarea reciprocă a măsurilor planificate şi a priorităţilor pentru anul 2021.

Negociatorul-şef de la Chişinău a enunţat priorităţile-cheie în anul curent, după cum urmează:

1. Menţinerea unei dinamici active în platformele existente de negocieri.

2. Acordarea asistenţei necesare pentru a asigura protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi a restabili libera circulaţie în/ dinspre regiunea transnistreană.

3. Implementarea înţelegerilor din aşa-numitul pachet Berlin+ şi soluţionarea celor mai urgente probleme în interesul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

4. Realizarea acţiunilor de luptă eficientă cu COVID-19 pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv cu implicarea asistenţei oferite de donatorii naţionali şi internaţionali.

5. Crearea premiselor propice pentru convocarea unei noi runde oficiale a formatului „5+2”.

De menţionat este faptul că anul în 2021 preşedinţia OSCE este deţinută de către Suedia.

 

Similare
RECOMANDĂRI